Олимпийските игри не може да предизвикват разделение и да изключват

...
Олимпийските игри не може да предизвикват разделение и да изключват
Коментари Харесай

МОК: Олимпийските игри не може да предизвикват разделение и да изключват спортисти

Олимпийските игри не може да провокират разделяне и да изключват спортисти, обявиха от Международния олимпийски комитет (МОК), защитавайки проекта си да разреши на съветските и беларуски спортисти да се класират за летните олимпийски игри в Париж 2024. В изказване във връзка първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари предходната година, от МОК споделиха, че Игрите имат сплотяващ темперамент, който предизвиква мира.

Олимпийската централа и в частност нейният президент Томас Бах, е обект на рецензии, откакто през предишния месец разгласи, че обмисля спортистите от Русия и Беларус да се класират за олимпиадата посредством азиатски квалификации и да се състезават като неутрални състезатели, без флагове или химни.

Спортистите от тези страни бяха със възбрана за присъединяване на интернационалните надпревари, откакто Русия стартира " специфична военна интервенция " в Украйна, само че някои интернационалните федерации в този момент им разрешават да се върнат, следвайки напътствията на МОК.

" Олимпийските игри не могат да предотвратят войни и спорове. Нито могат да се оправят с всички политически и обществени провокации в нашия свят. Това е в областта на политиката. Но Олимпийските игри могат да дадат образец за свят, в който всички съблюдават идентични правила и се почитат един различен. Те могат да отворят вратата за разговор и реализиране на мир по способи, по които изключването и разделянето не го реализират ", се споделя в изказването на МОК.

Украйна и нейните източноевропейски и балтийски съседи са водещи в апела за възбрана на присъединяване на съветските и беларуски спортисти в Париж 2024, до момента в който съветските войски не престават да нахлуват в Украйна, за което получава помощ от Беларус.

В понеделник повече от 30 страни, в това число Съединени американски щати, Англия и Франция, се сплотиха към възбраната за присъединяване на съветски и беларуски спортисти в интернационалните надпревари.

Украйна също заплаши да бойкотира олимпийските игри поради присъединяване на Русия.

" Нашата задача постоянно е била да насърчаваме мира посредством спорт. МОК остава зает с тази задача да сплоти целия свят в мирна конкуренция и до през днешния ден. Усилията за поддържане на мира се нуждаят от разговор. Състезание със спортисти, които зачитат Олимпийската харта, може да послужи като катализатор за разговор, който постоянно е първа стъпка към реализиране на мир ", се споделя още в изказването на МОК.

Международният олимпийски комитет (МОК) няма желание да анулира глобите против Русия и Беларус, оповестиха още от централата.

 

Източник БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР