Олимпийски шампиони, водещи спортни ръководители, представители на академичната общност, треньори

...
Олимпийски шампиони, водещи спортни ръководители, представители на академичната общност, треньори
Коментари Харесай

Олимпийски шампиони, треньори и водещи спортни ръководители ще участват във форума Жените и спортът“ в НСА

Олимпийски първенци, водещи спортни ръководители, представители на академичната общественост, треньори и експерти ще вземат участие в дискусионния конгрес „ Жените и спортът – провокации и достижения преди Олимпийските игри в Париж 2024 “. Събитието се провежда от Национална спортна академия „ Васил Левски “ и Весела Лечева - член на Комисията по " Обществени въпроси и корпоративни връзки " към МОК и ръководител на Българския стрелкови съюз.

Форумът ще се организира на 12 март 2024 година, от 9:00 ч., в НСА и ще бъде открит от ректора на Спортната академия проф. Красимир Петков. Специални посетители на събитието ще са Дека Нимкей - шеф развиване на Международната федерация по битка и Матиас Фавро от Посолството на Република Франция в България.

Участниците ще разискват ролята на дамите като спортни ръководители, състезатели, треньори, експерти, спортни публицисти в навечерието на най-голямото спортно събитие - Олимпийските игри в Париж 2024.

В дебатите ще вземат участие водещи имена, свързани с триумфите и развиването на българския спорт: Весела Лечева - ръководител на Българския стрелкови съюз, някогашен длъжностен министър на младежта и спорта и член на комисия на МОК; проф. Свилен Нейков – ръководител на Българска федерация по гребане, някогашен министър на младежта и спорта, началник катедра „ Теория на спорта “ в НСА; Илияна Раева – ръководител на Българска федерация по художествена гимнастика; Величка Христева – ръководител на Българска федерация по фехтовка; Румяна Нейкова – олимпийски първенец на скиф, треньор на националния тим по гребане за юноши и младежи; гл. ас. Тереза Маринова – олимпийски първенец на троен скок, учител и треньор; Ивет Горанова - олимпийски първенец по карате; проф. Албена Александрова - началник на Центъра за научна и приложна активност в спорта към НСА; проф. Татяна Янчева - психолог на националния отбор по художествена гимнастика, някогашен зам.-ректор по научната и интернационална активност на НСА; Антонина Зетова – треньор на националния тим по волейбол – дами под 18 г.; доцент Емил Атанасов – декан на факултет „ Спорт “; доцент Радослав Пенов – учител, треньор на сполучливи състезателки по карате; гл. ас. Димитър Аврамов – учител и управител на демо тим по таекуондо и други

За ролята на дамите публицисти ще приказват проф. Ефрем Ефремов - заместник-декан на факултета по публицистика и всеобщи връзки на СУ „ Климент Охридски “; Владислава Лазарова – изпълнителен продуцент на спортната редакция на БТВ; Асен Спиридонов – основен редактор на „ Евроспорт България “; Миляна Велева – дълготраен състезателен публицист, Яна Касова – докторант в НСА.

Целта на форума е да сложи фокуса върху една от водещите тематики за Международния олимпийски комитет и спортното придвижване – пълноправното присъединяване на дамите в спортни надпревари, в треньорската специалност, като експерти, ръководители на федерации и клубове. Да показа разнообразни аспекти от реализацията на дамите в спорта на всевъзможни равнища и да направи равносметка на постигнатото.

Олимпийските игри в Париж са първите в актуалната история, в които ще има еднакъв брой участници мъже и дами. В същото време числеността на дамите треньори, експерти, мениджъри и ръководители отстъпва съществено пред тази на мъжете. През последните 25 години МОК предизвиква и работи с националните олимпийски комитети и интернационалните федерации за увеличение на присъединяване на дамите в Олимпийските игри.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР