Олеандърът (Nerium oleander) е растение с изключителна красота, но и

...
Олеандърът (Nerium oleander) е растение с изключителна красота, но и
Коментари Харесай

Олеандър: Токсична красота

Олеандърът (Nerium oleander) е растение с изключителна хубост, само че и със разбъркан мирис на наслада и тайнственост. Той е вечнозелен шубрак или малко дърво, прочут с привлекателните си цветове и токсични листа. Въпреки тази заплаха, Олеандърът е известен в градините и парковете по целия свят заради своето естетическо влияние.

 HappyWoman_Astrology_1200x300

 Лалетата: цветна палитра в градината  

Ето някои забавни обстоятелства за това загадъчно растение:

 Олеандър: Токсична хубост Олеандър: Токсична хубост
Олеандърът създава красиви цветове в разнообразни нюанси от бяло, розово, алено и жълто. Цветовете му са нормално ароматни и притеглят голям брой пеперуди и пчели. Олеандърът (Nerium oleander) е вечнозелен шубрак или малко дърво, достигащ височина от 2 до 6 метра. Листата му са елипсовидни и гладки, а цветовете се появяват в огромни кластери, нормално през лятото и ранната есен. Растението създава цветове в разнообразни нюанси, като бяло, розово, алено и жълто. Въпреки своята хубост, всички елементи на Олеандъра са токсични при консумация. Те съдържат гликозидни алкалоиди, които могат да бъдат съдбовни при поглъщане В античната гръцка митология, Олеандърът бил обвързван с богинята на любовта и хубостта, Афродита. В разнообразни култури по света, растението е било свързвано и с други митологически и алегорични показа.
 Олеандър: Токсична хубост Олеандър: Токсична хубост

Олеандърът се е употребявал в обичайна медицина за лекуване на разнообразни болести като сърдечни проблеми, ревматизъм и даже като отрова за стрелеците. Въпреки заплахата, Олеандърът е известен детайл в градинския дизайн по целия свят. Той постоянно е употребен за озеленяване на градини, паркове, алеи и публични места заради своите красиви цветове и резистентност към разнообразни условия на развъждане.

 Олеандър: Токсична хубост Олеандър: Токсична хубост

Въпреки своята токсичност, Олеандърът е елементарен за развъждане и се приспособява сполучливо към разнообразни климатични условия. Той избира слънчеви места и добре дренирана почва. При развъждането на Олеандър е значимо да се преценявате с мястото, където го разполагате, изключително в случай че имате деца или домашни любимци. Избягвайте контакт с токсичните елементи на растението.

 Олеандър: Токсична хубост Олеандър: Токсична хубост

Олеандърът е растение, което притегля вниманието с красивите си цветове и загадъчната си история. Въпреки токсичността си, той остава известен детайл в градинския дизайн и знак на хубостта и мистерията в природата.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР