Олаф Шолц стана в сряда деветият канцлер на Германия след

...
Олаф Шолц стана в сряда деветият канцлер на Германия след
Коментари Харесай

Приоритетите във вътрешната политика на новото германско правителство

Олаф Шолц стана в сряда деветият канцлер на Германия след Втората международна война. С това той отгърна нова страница в историята на най-голямата по население и стопанска система страна в Европейския съюз след траялото 16 години ръководство на Ангела Меркел.

Програмата на неговото държавно управление, озаглавена " Да се осмелим за повече напредък ", е документ от 177 страници, плод на сложни взаимни отстъпки сред съдружните сътрудници. " Светофарната коалиция ", която носи името си от цветовете на съставящите я партии - червен за Германската социалдемократическа партия (ГСДП), жълт за Свободната демократическа партия (СвДП) и зелен за " Съюз 90/Зелени " - е идеологически несъвместима.

ГСДП и " Зелените " са в левия политически набор и са последователи на печатането на пари и повдигането на налози за повече държавни разноски, само че СвДП е доста пропазарно насочена и е последовател на ниските налози, което ще озапти упоритостите на левите обединения в обществената сфера.

Предвид тези разлики можеше да се чакат дълги и сложни договаряния, които да продължат и през новата година, а през това време Ангела Меркел да остане на власт и да счупи върха на Хелмут Кол за най-дълго управлявал канцлер. Трите партии обаче съумяха да договорят относително бързо и без обществени пререкания главните цели на новото държавно управление. Всяка от тях получи това, за което най-вече настояваше в предизборната си акция, пише в обзорна публикация Българска телеграфна агенция. 

БЮДЖЕТНА ДИСЦИПЛИНА

Свободните демократи съумяха да се наложат над съдружните си сътрудници да няма безсистемно харчене, а техният водач Кристиан Линднер си обезпечи поста министър на финансите. Правителството ще резервира " конституционната спирачка върху дълга ", която лимитира допустимия недостиг до не повече от 0,35% от Брутният вътрешен продукт на година, с изключение на в изключителни случаи.

Този механизъм бе прекратен за задачите на битката против пандемията от ковид, само че се планува да бъде върнат в деяние през 2023 година. Линднер твърди, че обединението няма да подвига главните налози. Така че парите за вложения и модернизиране на Германия би трябвало да бъдат търсени другаде.

ПО-ВИСОКА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И ДОСТЪПНИ ЖИЛИЩА

В подмяна на това социалдемократите съумяха да прокарат най-голямото си заричане от предизборната акция, а точно ангажимент за нарастване на минималното почасово трудово заплащане от 9,6 на 12 евро.

Те съумяха да се наложат и за друга основна мярка - изграждане на 400 000 нови жилища на година, от които 100 000 с държавни средства. Причината за тази мярка е, че през последните години цените на наемите скочиха фрапантно, а заплатите не се усилиха със същия ритъм. Това значи, че хората харчат все по-голям дял от приходите си за жилище и все по-малко за други свои потребности, от което страдат и други стопански браншове. За да подсигурява, че постигането на тези цели ще зависи от нея, ГСДП пое контрола върху отрасловите ведомства - министерството на обществените въпроси и новото министерство на строителството.

Берлин опита да постави таван на наемите за период от пет години, само че немският парламентарен съд отхвърли мярката по-рано тази година. В отговор бе проведен необвързващ правно референдум, призоваващ за отчуждаване на жилищата, които са благосъстоятелност на най-големите компании за недвижими парцели. Федералното държавно управление обаче няма сходни проекти - конституцията на Германия пази частната благосъстоятелност, а също така такова всеобщо отчуждаване ще наложи заплащането на милиарди евро обезщетения.

БОРБА С ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА

" Постигането на задачите, заложени в Парижкото съглашение за климата, е безспорен приоритет за нас ", се споделя в програмата. Под натиска на " Зелените " програмата планува да се спре потреблението на въглища най-късно до 2038 година, а в случай че може още през 2030 година. За Германия, която ще изключи и последните си атомни електроцентрали в края на 2022 година, това постанова " всеобщото произвеждане на сила от възобновими източници " и построяването на " съвременни топлоцентрали на газ ". Програмата планува на всички покриви на нови частни жилищни здания и на предприятия да бъдат поставяни слънчеви панели. Поставената задача е 80% от средствата за произвеждане на електричество да бъдат възобновими до края на десетилетието.

Голяма промяна би трябвало да предприеме и жизненоважната за Германия автомобилна промишленост - партиите желаят до 2030 година по улиците да се движат 15 милиона електрическия автомобил против малко над половин милион сега. Заложено е също по този начин удвояване на броя на пътуващите с трен и по-голям дял на железопътния превоз в превозването на артикули.

Някои специалисти обаче показват опасения, че зелените политики могат да доведат до дефицит на електрическа енергия и режим на тока, както и до фрапантно повишение на цените. Новото държавно управление би трябвало да измисли по какъв начин да реализира зелените си цели, без да заплаши насочената към експорт стопанска система на Германия, която към този момент е затормозена от 6-процентна инфлация - най-високото равнище от началото на 90-те години.

ОЩЕ ЛЕВИ ПОЛИТИКИ

Коалицията предлага да се понижи на 16 години минималната възраст за гласоподаване на избори. Във вота на 26 септември " Зелените " и СвДП събраха най-вече гласове измежду гласоподавателите, които отидоха до урните за пръв път. Демонстрациите " Петъци за бъдеще " демонстрираха, че все по-млади хора желаят да се ангажират с политика, само че също по този начин сложи на дневен ред казуса с потреблението на децата за политическа агитация.

Експерти предизвестяват, че намаляването на възрастта за гласоподаване ще изисква смяна на Конституцията, а това ще наложи на държавното управление да търси поддръжка измежду опозиционните партии. Трипартийното съглашение планува още узаконяване на канабиса и неговата следена продажба на пълнолетни лица за развлекателни цели в лицензирани магазини.

Улесняването на процедурата за приемане на немско поданство е различен значим детайл от платформата и е евентуален източник на дискусия, поради пресните мемоари от мигрантската рецесия през 2015 и 2016 година. Натурализацията ще бъде допустима след пет години или след три, в случай че претендентът се е интегрирал сполучливо. Родените в Германия деца на родители негерманци ще получат автоматизирано поданство, в случай че единият от родителите е живял в страната най-малко пет години.

СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА

Всички сметки в държавната стратегия обаче може да се объркат доста поради пандемията и от преборването със болестта от коронавирус ще зависи дали съдружните сътрудници ще съумеят да изпълнят поетите задължения. Очаква се четвъртата вълна в Германия да доближи пика си към Коледа. В началото на месеца предходното държавно управление и министър председателите на провинциите се споразумяха за стягане на противоепидемичните ограничения. Така единствено имунизираните и наскоро преболедувалите COVID-19 могат да вървят на ресторант, кино, молове и други развлекателни обекти.

Борбата с пандемията несъмнено ще бъде топ приоритет на новия кабинет. Новият немски здравен министър Карл Лаутербах съобщи, че това е най-голямата здравна рецесия в Германия след Втората международна война. До момента над 100 000 души в страната са умрели от вируса, а броят на инфекциите и на хората в интензивни отделения пораства. Премиерът Олаф Шолц даде знак, че поддържа концепцията за наложително имунизиране и че това може да стане още през февруари. 

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР