Олаф Шолц посети Израел след атаката на Хамас, проведе забележителна

...
Олаф Шолц посети Израел след атаката на Хамас, проведе забележителна
Коментари Харесай

Новите нацисти. Канцлерът Шолц в Израел се оказа пред морална дилема

Олаф Шолц посети Израел след офанзивата на Хамас, организира забележителна конференция с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и закупи визия какво е войната да стане част от всекидневието в дадена страна.

Олаф Шолц дойде в Израел този вторник, с цел да изпрати ясно обръщение за взаимност към своите еврейски другари. Канцлерът обаче не съумя да стане първият държавен началник, посетил Израел след офанзивата на Хамас: министър председателят на Румъния беше преди него. Марсел Чолаку към този момент се беше срещнал с Нетаняху във вторник, до момента в който Шолц към момента беше във въздуха.

Но в последна сметка първото, второто или третото - в тази ситуация не е толкоз значимо. В края на краищата, пред лицето на това, пред което трябваше да се изправят Израел и Палестина, сходно съревнование сред двама водачи от добре охранена и безвредна Европа наподобява смешно и детинско.

На взаимна конференция в стая без прозорци, която се състоя след разискване на проблемите в стеснен кръг, израелският министър председател Бенямин Нетаняху изложи явно от дълго време подготвяна фраза, която трябваше да бъде изречена в наличието на ръководителя на немското държавно управление.

Шолц, застанал до Нетаняху, не помръдна нито един мускул на лицето си. Стоейки до главата на страната, която в миналото е родила нацистите и Холокоста, Нетаняху надали би употребявал по-силен език, с цел да държи госта си отчасти виновен за закононарушенията на Хамас. В края на краищата мнозина в Израел считат, че лъвският къс от помощта, отпускана годишно от немското държавно управление за Палестина, е попаднал в джобовете на Хамас и е отишъл за финансиране на военните планове на организацията.

Прави усещане, че Нетаняху излезе пред репортерите с черна риза, явно възприел модата за сходни невербални послания от украинския президент Владимир Зеленски, който от година и половина се фука пред медиите с тениска в цвят каки. Като, вижте единствено какви сме ние! Ние сме във война, само че вие не сте.

Израелският министър председател откри конференцията, като подсети на тълпата за ужасите на Холокоста. Според него дейностите на Хамас " са най-тежките закононарушения, осъществени против евреите след Холокоста. " Терористите, сподели той, обезглавяват хора, прострелват дребни деца, убиват деца пред очите на родителите им и родители пред очите на децата им.

Убийците, съгласно Нетаняху, са обкръжили младежите с джиповете си и са ги застрелвали - „ това ни припомня за Бабий Яр “, клисурата в Украйна, където нацистите са умъртвили повече от 33 000 евреи за 48 часа през 1941 година Такива жестокости като през предходната седмица не са се случвали от Холокоста.

Израелският министър председател направи просто умозаключение: тъкмо както светът се сплоти в предишното, с цел да победи нацистите, по този начин и в този момент светът би трябвало да се сплоти, с цел да победи ислямисткия гнет. Да победим Хамас.

От няколко дни светът чака израелската войска да стартира наземна атака и да навлезе в линията Газа. Съществуват обаче основателни опасения, в това число в Германия, че сухопътна инвазия може да нанесе широкомащабен удар не толкоз на водачите на Хамас, колкото на цивилното население на многострадална Палестина.

Канцлерът Шолц се оказа пред морална алтернатива.

Можем ли да си позволим да призоваваме за сдържаност в страна, чиито жители преди малко бяха убити, отвлечени и унижени, изключително като се има поради доста сложната историческа обстановка на Германия в подтекста на „ еврейския въпрос “? Границата тук е извънредно тънка.

Канцлерът в последна сметка резервира безмълвие, явно смятайки думата „ сдържаност “ за несъответствуваща в сходна обстановка.

Въпреки че е напълно явно, че в случай че Израел даде воля на гнева си и желанието си да отмъсти за мъртвите свои съграждани и за унижението на израелската войска, той може дефинитивно да загуби своя честен престиж и правото да бъде именуван пострадалата страна.

Освен това, в случай че еврейската страна реагира непропорционално, целият Близък изток може да избухне в пламъци.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети през днешния ден Израел. Дипломатическите кръгове споделят, че двете визити ще бъдат свързани посредством " стратегическо здрависване ", учредено на концепцията, че Израел не може да си разреши да отмъщава на Газа с цялостна мощ, до момента в който тези високопоставени посетители са в страната.

Възможно е също по този начин визитите на видни посетители да играят друга значима роля: с всеки минал ден след началото на интервенцията на Хамас израелците последователно се връщат към малко рационалност и визията им за рисковете и заплахите, подбудени от наземната интервенция и непропорционалното потребление на мощ става все по-остро.

В тази връзка визитата на Олаф Шолц може да се преглежда и като другарска тактичност на закъснение.

Или към този момент е късно за това?

„ Целта на Хамас “, сподели Нетаняху, „ е да убие допустимо най-вече евреи. Те биха умъртвили всеки един от тях, в случай че можеха. " Това, което направи Хамас, сподели той, е еквивалентно на " доста, доста, доста 9/11 ", когато се приложи към Съединените щати.

И това, добави израелският министър председател, „ не е единствено нашата борба “, освен борбата на Израел. Това е „ общата борба “, борбата на цивилизацията против варварството. „ Ако това безчовечие не бъде спряно тук, в Израел “, сподели израелският водач, обръщайки се към Шолц, „ тогава доста скоро то ще стигне и до вас. Тогава ще покрие целия свят. "

Нетаняху е под натиск; мнозина го упрекват, че е разрешил на Хамас да изненада Израел. Със сигурност работата му ще бъде оценена от сънародниците му като неуспех, тъй че тези дни той би трябвало да покаже още повече увереност.

В края на речта си той се обърна към Шолц: „ Оценяваме, че сте пристигнали тук, с цел да застанете с нас в тази борба за бъдещето на цивилизацията. Благодаря ".

Докато Нетаняху звучеше малко надуто, Шолц се опита да остане допустимо най-разумен, макар цялото състрадание.

„ Това е посещаване при другари в сложни времена “, сподели канцлерът. В такива времена може да има единствено едно място за Германия - „ място на страната на Израел “.

Сигурността на Израел, сподели той, е основен детайл от националните ползи на Германия. „ Това е безусловно ясно “, уточни Шолц. „ Израел има право според интернационалното право да се пази против този гнет.

Но канцлерът сподели и следното: „ Германия и Израел са обединени от обстоятелството, че сме демократични конституционни страни. Нашите дейности се основават на закона и справедливостта, даже в рискови обстановки.

Според него жителите на линията Газа би трябвало да получат филантропична помощ. „ Германското държавно управление ще продължи да извършва своите филантропични отговорности към линията Газа, с цел да облекчи страданията на цивилното население.

В края на речта си Шолц се спря и на проблемите на немската вътрешна политика.

Първо: „ Антисемитизмът няма място в Германия “, сподели канцлерът. - Възхвалата, превъзнасянето на насилието е нечовешко, непоносимо. Това е неразрешено и ще се санкционира. " Второ: „ Ще защитим еврейските институции. “

Германските управляващи в последно време взеха доста спорни решения, забранявайки пропалестинските демонстрации и на практика приравнявайки всяко обществено изложение на митинг против израелската политика с антисемитизма.

Нетаняху благодари на Шолц, само че по-късно продължи да приказва за ситуацията на цивилните в линията Газа, като не подцени думите на немския си посетител. Според израелския водач сигурността на цивилните е застрашена единствено поради дейностите на Хамас.

„ Хамас прави двойно военно закононарушение “, споделя Нетаняху, „ той убива цивилни и се крие зад цивилни, употребявайки ги като щит. “

Израел моли цивилните да се реалокират на юг от Газа, в безвредни зони, само че Хамас предотвратява това с оръжие. Именно за това, по мнението на Нетаняху, целият свят би трябвало да осъди Хамас и да поддържа Израел.

Пресконференцията сред двамата водачи продължи единствено четвърт час, а след нея публицистите не бяха позволени да задават въпроси.

След конференцията Шолц отиде в немското посолство, с цел да се срещне с родственици на немски жители, отвлечени от Хамас. Докато канцлерът беше в посолството, сирените прозвучаха два пъти и всички гости, в това число канцлерът, трябваше да се скрият в бомбоубежището.

Точно преди държавният аероплан с Шолц да излети за Кайро, алармата за въздушна офанзива още веднъж прозвуча. При подобен случай всички, в това число канцлерът, незабавно напуснаха самолета, Шолц беше отведен на безвредно място от телохранителите си, а публицистите бяха принудени да се хвърлят по очи на земята навръх пистата.

След това последва глуха детонация и мълния в небето. Очевидно отбранителната система Iron Dome е прихванала двете ракети.

За немските посетители това беше в действителност вълнуващо прекарване: по този начин се усеща една страна във война.

Олаф Шолц обаче пропусна неповторимата опция да влезе в историята като абсолютно позитивен воин. Ако нещо му се бе случило по време на обстрела на израелското летище, името му щеше да остане вечно в аналите като немския канцлер, пролял кръв за ползите на Израел. Явно нямаше шанс.

Но бих желал да имам вяра, че в този момент канцлерът, откакто е изпитал от първа ръка какво значи същинско предизвестие за въздушна офанзива, ще бъде доста по-внимателен в подмятането на външнополитически начинания, които могат да въвлекат Германия във война.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР