Окупираните региони на Украйна ще бъдат включени за първи път в новия кръг от руски набори

...
Четири окупирани региона на Украйна ще бъдат включени за първи
Коментари Харесай

Четири окупирани региона на Украйна ще бъдат включени за първи път в нов кръг от руски военни набори тази есен, съобщи руското министерство на отбраната в петък.

Есенната военна служба ще започне от 1 октомври във всички части на Руската федерация, според министерството, включително в незаконно анексираните региони на Украйна.

Путин обяви анексирането на четирите области – Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие – миналия септември, след така наречените референдуми в регионите, които бяха универсално отхвърлени като „измама“ от Украйна и западните нации. Преди това Русия беше анексирала Крим през 2014 г.

В някои райони на Далечния север на Русия наборът ще започне на 1 ноември поради климатичните разлики, съобщи на брифинг контраадмирал Владимир Цимлянски, заместник-началник на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия.

„Есенният набор ще се проведе от 1 октомври във всички съставни образувания на Руската федерация. Изключение правят някои райони на Далечния север и определени райони, приравнени към региони на Далечния север, където гражданите, живеещи на тези територии, са призвани за военна служба от 1 ноември до 31 декември. Това се дължи главно на климатичните характеристики на тези територии, “, каза Цимлянски.

На 16 октомври е планирано да започне напускането на наборниците от сборните пунктове, каза той. „Срокът на наборната военна служба, както и досега, ще бъде 12 месеца“, каза Цимлянски.

„Военнослужещите, които преминават военна служба след набор, няма да бъдат изпращани в пунктовете за дислокация на подразделения на въоръжените сили на Руската федерация в новите региони на Руската федерация: Донецка и Луганска народни републики, Херсонска и Запорожка области или за участие там при изпълнение на задачите на специална военна операция“, каза той, използвайки евфемистичния термин на Русия за нейната война в Украйна.

Призоваването за военна служба в това, което Москва описва като новите региони на Русия, се регулира от така наречения конституционен закон за приемане в Руската федерация, според руската държавна информационна агенция ТАСС.

Съгласно закона есенният набор на 2023 г. за първи път ще включва новоприсъединените територии. Миналата година и през пролетта на 2023 г. в тези региони не е имало набор за военна служба, посочва ТАСС.

Докато редовните набори ще бъдат извършени, Русия няма планове за по-нататъшни мобилизации, каза Цимлянски. „Бих искал да подчертая, че Генералният щаб (на въоръжените сили на Русия) няма планове за по-нататъшна мобилизация“, каза той.

Военната служба в Русия се провежда два пъти годишно. Миналата есен наборът започна месец по-късно от обичайното поради затруднения в наборните служби на фона на частична мобилизация, според ТАСС.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР