Октомври 2023 г. може да се окаже “най-революционният месец в

...
Октомври 2023 г. може да се окаже “най-революционният месец в
Коментари Харесай

Папа Франциск събра стотици епископи - иска от тях различна Църква

Октомври 2023 година може да се окаже “най-революционният ” месец в понтификата на папа Франциск. На 29 октомври е финалът на открития преди 4 седмици Синод на епископите с 464 участници от целия свят, от тях 365 са с право на глас. Те към този момент не се споделят синодални отци, защото за първи път в историята ще гласуват и 54 дами.

Синодът на епископите е основан от папа Павел VI на 15 септември 1965 година Целта е да се дискутират под председателството на папата тематики от фундаментално значение, които са свързани с живота на Църквата. За начало на тазгодишния Синод светият отец избра деня на свети Франциск от Асизи, а задачата е “не да докара до нова Църква, а до една друга Църква ”.

Прогресивните вярващи се надяват след Синода да се стигне до по-голям брой управителни постове, заемани от дами. Консерваторите обаче са на мнение, че този проблем може да разцепи католическата черква.

“За една синодална черква: общение, присъединяване, задача ” е тематиката на сегашната асамблея. Освен нея ще се разискват и икуменизмът и междурелигиозният разговор. Всичко е част от процеса, в който единственото предписание е “слушането ”, съобщи папата при откриването.



За 16-ото постоянно общо заседание на Синода дойдоха и 12 специфични пратеници от братските църкви и религиозни общности. Важно е и наличието на специалистите, които оказват помощ при обмяната на хрумвания сред другите работни групи.

Какво дискутират в тях? От образуването “на всички ”, като се стартира от семинаристите, свещениците, миряните, катехистите до въпроса за Църквата като семейство, където всеки има място. Каква е ролята на дамите, на миряните, на ръкоположените и неръкоположените служения? Обсъжда се и смисъла на бедните “като опция за Църквата ”, миграцията, малтретирането, християните, живеещи в условия на гонене и страдалчество. Тема е и централното място на евхаристията и Божието слово.

“Светът се разпада на части. Човешкият, антропният произход  на климатичните промени към този момент не може да се слага под подозрение ”, написа в оповестения от папата нов документ Laudate Deum в деня на откриването на Синода. Така той се опълчва на тези, които отхвърлят измененията или осмиват хората, говорещи за световното стопляне. Папата се обръща към всички “хора с благосклонност, вярващи или не... Да сложим край един път вечно на това безконтролно подиграване с въпроса, представян единствено като обвързван с околната среда, “зелен ”, сантиментален в името на стопански ползи ”. Папата посочи  “технократската парадигма в основата на процеса за упадъка на околната среда ”, по този начин като че ли “реалността, богатството и истината разцъфтяват от силата на технологията и стопанската система ”.

“Емисиите на глава от популацията в Съединени американски щати са съвсем двойно по-големи от тези на гражданин в Китай и са седем пъти колкото междинните в по-бедните страни. Промяна на безотговорния жанр на живот, обвързван със западния модел, би имала по-важно отражение в дълъг интервал от време ”. Според папа Франциск  светът не е схванал урока на пандемията – “всичко е обвързвано и никой не се избавя самичък ”. И още – че “едно човешко създание, което претендира, че може да замести Бог, се трансформира в най-голямото зло за себе си ”.

Именно поради околната среда и с цел да не се хаби хартия, Синодът употребява таблети за гласоподаване и за четене на документи, промотира се и самодейност за компенсиране на излъчванията на въглероден двуокис, създадени по време на работата на асамблеята. Чрез благотворителни организации се стартира план в Нигерия и Кения за разпространяването на ефикасни електрически печки и на технологии за филтриране на вода за фамилиите и общностите.

Втората сесия на Синода, която сигурно ще се окаже решаваща, е след година, когато ще се разбере какъв е резултатът от дебата в този момент.

За да преодолеят умората от 4-те седмици съвещания, уредниците са планували паузи за духовно отдръпване за размисъл в община Сакрофано, поклонение пред катакомбите на Апия Антика, молебствия във Ватиканските градини пред репродукцията на пещерата от Лурд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР