Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите

...
Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите
Коментари Харесай

Учени създадоха бърз тест за коронавирус, може да се прави дори и у дома

Оксфордският университет е създал способ за бърз разбор на пробите за заразяване с новия ковид, съобщи ТАСС.
Според специалисти, анализът разкрива съществуването на заболяването в ранните стадии, когато концентрацията на вируса в организма е към момента ниска.
Както заяви уеб сайтът на университета, приемането на резултата лишава половин час и изисква единствено поддържане на непрекъсната температура на пробите.
„ Уникалността на новия разбор е по какъв начин се открива вируса, защото RNA или SARS-CoV-2 (COVID-19) РНК фрагменти могат да бъдат разпознати “, споделя проф. Вей Хуанг, един от разработчиците на методологията.
„ Методът към този момент включва инспекции за подправено позитивни или подправено негативни проби и показва висока степен на акуратност ".
В момента анализите върху РНК на новия вид ковид лишават сред час и половина и два часа. Предимството на новата техника, с изключение на скоростта й, е и това, че резултатът може да се дефинира с просто око и отвън лаборатория (потенциално даже и у дома). В допълнение, анализът разкрива съществуването на заразяване в ранните стадии, когато концентрацията на вируса в организма е към момента ниска.
Учените се надяват, че с помощта на тази новата техника, управляващите навреме ще разпознават повече инфектирани и ще ги изолират, като по този метод ще предотвратят разпространяването на инфекцията.
Новата технология е създадена под управлението на проф. Вей Хуанг и неговия сътрудник Цуи Чънгфен. Тестовете са извършени в изследователския център на Оксфордския университет в Сучжоу, Китай и в болница в Шенжен, с първични опити в Обединеното кралство. В момента се работи за създаване на устройство за разбор и обработка на резултатите. Ако успеваемостта на методологията бъде доказана в клинични условия във Англия, може да стартира производството на новите тестови комплекти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР