Окрупняването на земеделската земя у нас през последните години води

...
Окрупняването на земеделската земя у нас през последните години води
Коментари Харесай

Договорите за аренда на земеделска земя намаляват заради окрупняването на масиви

Окрупняването на земеделската земя у нас през последните години води до по-малко покупко-продажби на вторичния пазар. Част от непродадените имоти към момента са с неуредени документи, а останалите към този момент са в ръцете на огромни арендатори и производители.

Именно това са аргументите за спада в броя на покупко-продажбите за аренда на аграрни масиви през 2023 година Справка демонстрира, че през предходната година са подписани публично 25 196 контракта за аренда на земя - с 18.55 на 100 по-малко по отношение на година по-рано.

Спад се регистрира и в четирите тримесечия на годината, като максимален е той през последните три месеца – 32.88%.

Изчисленията демонстрират още, че едвам в 19 града са налице повече от 500 контракта за годината. Лидер в това отношение е Добрич със 1 713, следван от Лом, Генерал Тошево и Търговище, които също са с по над 1 000 контракта.

Година по-рано повече от 1 000 покупко-продажби има в общо седем града, а отпред в подреждането е Лом. Топ 10 за предходната година се добавя от Карнобат, Бяла Слатина, Балчик, Плевен, Ловеч и Раднево.

Най-голям растеж на договорите за аренда на земя има в Раднево (+42%), Русе (+34%) и Велики Преслав (+33%), а сериозен спад се регистрира в Силистра, Провадия, Плевен и Балчик (над 40%). 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР