Окръжната прокуратура в Бургас отмени постановление на районната от 4

...
Окръжната прокуратура в Бургас отмени постановление на районната от 4
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата се заема със сигнала за плакатите с лика на Хитлер

Окръжната прокуратура в Бургас анулира разпореждане на районната от 4 юни т. година, с което бе отказано да бъде формирано досъдебно произвеждане за слагане на плакати с лика на Хитлер на метри от Съдебната палата в морския град. Специализираната прокуратура ще би трябвало да се произнесе по скандалната демонстрация, оповестиха от Прокуратурата.

Случаят е за това, че в нощта против 20 април т.г. няколко лица сложиха 10 цветни плаката с лика на Адолф Хитлер и свастики. Плакатите са бяха залепени против постройката на Съдебната палата - входа на Апелативен съд и Апелативна прокуратура. След подаден сигнал към Министерство на вътрешните работи, полицията откри причинителите на действието - трима мъже на възраст сред 17 и 44 години, придружавани от 17-годишно момиче. Цялата кореспонденция от дознанието и предварителната инспекция бе била изпратена в Районна прокуратура Бургас с мнение за формиране на досъдебно произвеждане против лицата. От районната прокуратура обаче отхвърлиха да образуват досъдебно произвеждане по случая като квалифицираха действието като "дребно безчинство ".

От Центъра за еврейско-българско съдействие "Алеф " тогава реагираха и показаха отвращение и паника, че с отхвърли да се проверява случая на процедура от прокуратурата дават "зелена светлина " за бъдещи сходни прояви и мълчешком насърчават разпространителите на извънредно рисковата нацистка идеология. По-късно през същия ден от Апелативна прокуратура Бургас алармираха Окръжната за осъществяване на незабавна служебна инспекция за отхвърли за осъществяване на наказателно произвеждане.

В днешното разпореждане на Окръжна прокуратура - Бургас е посочено, че със залепването на плакати с лика на Адолф Хитлер, на фона на фашистка свастика, на горепосочените дати, т.е. в навечерието на неговата рождена дата, против постройката на Съдебната палата, т.е. мястото, където се правораздава, са наранени съществено нормите на нравствеността и съставлява брутално пренебрежение към публичния ред и порядки. В този смисъл Окръжна прокуратура - Бургас смята за неправилни изводите на първоинстанционната прокуратура, за липса на данни за осъществено закононарушение, от което следва, че постановлението би трябвало да бъде анулирано.

Предвид събитието, че на обществено място са сложени отличителни знаци и знаци на фашистка идеология, следва да бъде преценено дали тези дейности не съставляват проповядване на фашистка идеология, т.е. дали са налице данни за осъществено закононарушение по чл.108, ал.1 от Наказателен кодекс. Такава преценка, съгласно наредбата на чл.411, ал.1, т.1 от Наказателно-процесуален кодекс следва да се извърши от способената Специализирана прокуратура.

Ето за какво, Окръжна прокуратура - Бургас анулира постановлението на Районна прокуратура - Бургас за отвод да бъде формирано досъдебно произвеждане и изпраща преписката на способената Специализирана прокуратура.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР