Окръжната прокуратура в Благоевград е постигнала осъдителна присъда по водено

...
Окръжната прокуратура в Благоевград е постигнала осъдителна присъда по водено
Коментари Харесай

Осъдиха анестезиолог от МБАЛ-Разлог, причинил смърт заради немарливост

Окръжната прокуратура в Благоевград е постигнала неоправдателна присъда по водено наказателно произвеждане против доктор, упрекнат за немарливо осъществяване на активност при практикуване на здравна специалност, с което предизвикал гибелта на пациент.

Подсъдимият К.Т. работел като лекар-анестезиолог в „ Хирургично поделение “ в МБАЛ Разлог. На 06.04.2011 година той изпълнявал отговорностите си в операционна зала. При въвеждане на пациента в упойка, с слагане на ларингоскоп, доктор Т. предизвикал разраняване на лигавицата на твърдото небце и скъсване на мекото небце, надълбоко скъсване на лигавицата на глътката и задната стена на гълтача, достигащо до мускулния пласт. В резултат на тези му дейности последвала механична асфикция от задръстване на дихателните пътища с поемане на кръв.

В създалата се обстановка подсъдимият показал безучастие, като не направил съществени дейности при упойка и не обезпечил подготвеност за използване на логаритъм за сложна интубация. К.Т. не приложил и редица други способи, спомагателни средства и техники за обезпечаване на проходимост на дихателните пътища, открити с медицински стандарт „ Анестезия и интензивно лекуване “.

Първоинстанционният съд е признал подсъдимия за отговорен и му е наложил наказване от две години „ отнемане от независимост “ с тригодишен изпитателен период.

Присъдата може да бъде обжалвана пред въззивния съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР