Окръжна прокуратура Пловдив внесе искане за възобновяване наказателното производство по

...
Окръжна прокуратура Пловдив внесе искане за възобновяване наказателното производство по
Коментари Харесай

Прокуратурата съди багерист, убил колега в Стряма, но се е отървал само с глоба

Окръжна прокуратура Пловдив внесе искане за обновяване наказателното произвеждане по случая от преди четири години, когато след случай в складовата база на " Кауфланд " в Стряма почина служащ, а двама бяха тежко потърпевши. Тогава след разглеждане на производството виновният за случая отнесе единствено санкция.

Неприятният случай се е разиграл на 19 септември 2018г. в село Стряма. В индустриалната зона на селото се осъществявали строително монтажни работи по построяването на новостроящо се хале на централна логистична база на „ Кауфланд " с реализатор на дейностите-фирма „ Иса 2000 " ЕООД. На посочената дата вътре в халето активност правил виновникът за случая, който управлявал верижен екскаватор. От външната страна на фасадата на близо 17 метра, са били качени на преносима вишка двама чиновници. По същото време починалият, който правил своята активност се е оказва от външната страна на халето. Едновременно с това виновният също се насочил да излезе от халето управлявайки описания нагоре верижен екскаватор. При прекосяването през отвора с рамото на багера той блъснал по нехайство най-долния стоманобетонов панел,който се изместил от структурата на халето и паднал върху потърпевшия, което предизвикало гибелта му. Освен гибелта на мъжа били породени още две телесни повреди на двамата работнци качени на преносимата вишка.

Работникът е умрял вседствие на тежка гръдна контузия с двустранно строшаване на ребра. Имал е разкъсвания и остро нарушение на дихателната и сърдечно съдовата система. Според движимостите лица съществена причина за случая са дейностите на служащия, който при ръководство на багера е закачил първата стоманобетонна плоча.

Не след дълго, на виновника му е връчено и наказателно разпореждане, формирано от Директора Дирекция „ Инспекция по труда " Пловдив, с което му се постанова санкция в размер на 400лева, която две години по-късно заплаща.

Прокуратурата обаче е невероятно да повдигне обвиняване на мъжа. Причината за това е, че действието, е завършило с административно -наказателно произвеждане преди да завърши наказателното произвеждане.

Когато той има към този момент влезнало в действие административно наказване, не може да бъде притеглен в качеството на обвинен, с цел да му бъде повдигнато обвиняване. Затова прокуратурата са завели дело до Административен съд за обновяване на административното наказателно произвеждане.

След съвещание магистратите взеха решение, че се касае за закононарушение и по този начин ще би трябвало да анулира санкцията от Директора Дирекция „ Инспекция по труда " гр.Пловдив и да се приключи административното произвеждане против служащия. След това прокуратурата ще има опция да повдигне обвиняване за осъщественото действие.

Решението на Административен съд е дефинитивно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР