Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство, което касае казусът

...
Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство, което касае казусът
Коментари Харесай

Официално стартира разследване заради скандала с либийския танкер

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно произвеждане, което касае въпросът поради който Либия реагира даже пред Организация на обединените нации, че България е забъркана в пиратство. Едно от главните лица в него е частният правосъден реализатор (ЧСИ) Тотко Колев. Това е ЧСИ-то, което е работило по скандалната промяната на собствеността на либийския танкер " Бадр ". Счита се, че той е превишил правата си, с цел да облагодетелства друго лице.
Изпълнителното произвеждане е формирано в Районен съд – Бургас, по искане на компанията " Булгаргеомин ". Компанията желае да бъде обзпечен дълг в размер на 9 250 362 американски $, като твърди, че парите се дължат от комерсиално сдружение, благосъстоятелност на Либия. От сдружението настояват, че този дълг е бил гарантиран с ипотека върху танкера.
Спорът по изпълнителното дело е бил за настояването дългът да бъде изплатен с смяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Независимо от това, Колев е провел " незаконосъобразни дейности по реализация на обществената продажба на кораба ". Сега плавателният съд се намира отвън българските териториални води.
Досъдебното произвеждане е формирано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на юристи, които съставляват ползите на Либия. Той е получен в прокуратурата на 21 декември 2018 година. По него, още същият ден е разпоредено осъществяване на инспекция. Образуваното дело е обещано за следствие на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас, защото се отличава с висока фактическа и правна трудност. Окръженият прокурор на Бургас Георги Чинев даде уточнения по проблема.
Предистория
Според известната до момента информация, на 21 декември, 2018 година, на борда на " Бадр " се качва както Колев, по този начин и частни охранители плюс гранични служители на реда. Те смъкват либийския екипаж, а има недоволство от страна на капитана на кораба, че частните охранители му вземат сателитния телефон, откакто пробва да се обади в Либия и да каже какво се случва. Версията на " Морска администрация " е, че екипажът напълно непринудено е напуснал. Името на кораба се трансформира на " Бдин ", а флагът, под който плава, става панамски. След като историята излезе в медиите обаче стана ясно, че доста евентуално това е станало с подправени документи и подправен автограф на гръцки нотариус.
По думите на транспортния министър Росен Желязков, " Булгаргеомин " е била приватизирана през 2013 година. Това е компания, съществувала още от времето на комунизма и занимавала се тогава главно с минна активност. Интересен факт е, че " Булгаргеомин " е съдила България в Зимбабве за правото на благосъстоятелност върху два парцела, които сдружението обитавало от... 34 години! Първоначален притежател на парцелите обаче е била българската страна, само че компанията счела, че ги употребява от толкоз дълго време, че би трябвало да ѝ бъдат трансферирани.
Според обява на уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ ", зад цялата спекулация прозират ползи на италианската мафия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР