Окръжен съд-Варна потвърди ареста на мъж, обвинен в грабеж, като

...
Окръжен съд-Варна потвърди ареста на мъж, обвинен в грабеж, като
Коментари Харесай

21-годишен обвиняем участва в заседание на съда от ареста във Варна чрез онлайн връзка

 Окръжен съд-Варна удостовери ареста на мъж, упрекнат в обир, като прегледа мярката му за неотклонение отдалечено, оповестиха от пресслужбата на съда. 

Заради въведените ограничения за предварителна защита и ограничение на разпространяването на Коронавирус 19, Окръжен съд – Варна гледа отдалечено искане за смяна на мярка за неотклонение. Този тип каузи, както и настояванията за в началото задържане под стража са измежду правосъдни производства " изключения “, чието разглеждане не стопира.

Искането за смяна на избраната в началото от Районен съд – Варна мярка за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на Марин В. се прегледа в зала с видеоконферентно съоръжение. В нея физически участваха съдията, прокурорът, отбраната и секретарят. 21-годишният обвинен взе участие в съвещанието от ареста посредством онлайн връзка.

Марин В. е обвинен по досъдебно произвеждане на Пето районно управление (на МВР) на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна за осъществен обир в съучастничество през лятото на 2019г.

Пред съда отбраната му изиска по-лека мярка за неотклонение заради влошеното здравословно положение на обвинения и проблеми със зъбите.

Държавното обвиняване се разгласи срещу с претекста, че въпреки лицето да има непрекъснат адрес в кв. Виница, действително Марин В. води бездомнически метод на живот и не работи, което изключва опцията най- тежката мярка за процесуална насила да бъде сменена с " домакински арест “, " подписка “ или " парична гаранция “.

Според Наказателен кодекс, закононарушението, в което е упрекнат 21-годишния мъж е тежко съзнателно.

Като прегледа събраните по делото доказателства, Варненският областен съд направи обосновано съмнение за съпричастие на обвинения към действието, за което му е повдигнато обвиняване. Според съда са налице и другите две предпоставки изискуеми от закона. Въпреки чистото правосъдно предишното и съществуването на непрекъснат адрес, съдът одобри, че е действителна заплахата Марин В. да се укрие и да извърши закононарушение, като влияе на очевидци. В досъдебното произвеждане са налични доказателства, че лицето води бездомнически метод на живот и не може да бъде намерено на посочения непрекъснат адрес. Пред съда не бяха показани настоящи доказателства от страна на отбраната на Марин В., които да потвърждават влошено здравословно положение, несъвместимо с изискванията в следствения арест.  

Предвид високата социална заплаха и плануваните санкции, Варненски областен съд удостовери избраната мярка за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на обвинения Марин В.

Определението на Окръжен съд – Варна е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР