Окръжен съд- Пловдив засекрети заседанието срещу Ростислав Савов и италианците

...
Окръжен съд- Пловдив засекрети заседанието срещу Ростислав Савов и италианците
Коментари Харесай

Заради секретни материали: Заседанието срещу арестуваните при акцията на ДАНС протече без медии

Окръжен съд- Пловдив засекрети съвещанието против Ростислав Савов и италианците Пабло Реа и Антонио Мачиоче , а повода е секретни материали, по които бранителите трябваше да приказват. Тримата бяха доведени под стража в залата, където пожелаха да бъдат пуснати от ареста, само че магистратите не почетоха настояването им и ги оставиха под стража.
Прочетете още
Мъжете  бяха арестувани при спецакция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС на 22 юни на бул. " Марица " в Пловдив. Те са упрекнати в данъчни измами и пране на пари.  До момента е открито, че двамата италиански жители всеки месец превеждали в българска банка огромна сума пари. След това посещавали България, с цел да изтеглят парите и ги предоставяли на Савов. С получената сума той закупувал трюфели от регионите на  Разград и Шумен.

Впоследствие Савов ги изнасял с бусове в Италия. Цялата активност не е била осчетоводена и заявена пред данъчните служби в България. По този метод е нанесена щета на държавния бюджет.

Престъпната скица е открита след извършени дейности на чиновници от Търговско дружество ДАНС, гр. Пловдив, и отдел „ Икономическа полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Поискано е било съдействия от Евроджъст и италианските правоохранителни органи. 

Държавното упрекнати поддържаше настояването си за най-тежката мярка „ задържане под стража ” по отношение на тримата обвинени, като посочи, че от събраните досега доказателства- писмени и материални може да се направи извод, че Савов, Реа и Мачиоче са направили закононарушението.

Прокурорът посочи, че схемата е работила през 2022 и 2023 година, като всеки от членовете на проведената незаконна група е имал избрани отговорности и функционалности. Обвинението добави, че по делото като доказателства, уличаващи членовете  има пригодени СРС-та.

 Стана ясно, чв са разпитани и чиновници на компания „ Терарос ”  ЕООД, на която едноличният притежател е обвиненият Ростислав Савов. Фирмата е с предметна активност покупка-продажба на самородни и култивирани трюфели в първичен, модифициран или обработен тип, както и на други селскостопански и горски артикули.  От разказите обаче се удостоверява, че при търговията с трюфелите не са създавани счетоводни документи.  Антонио Мачиоче  също е притежател на компания, занимаваща се с подобен тип гъби, а Пабло Реа е чиновник в сдружението.

„ Считам, че в случай че не бъде взета мярка за неотклонение - „ задържане под стража ", има заплаха обвинените да извършат друго закононарушение или да се укрият, поради, че двама от тях са италиански жители, а Савов пътува постоянно отвън страната ”, добави още прокурорът.

Защитата на българина- юрист Светлана Званчева бе безапелационна, че не излиза наяве за какво прокуратурата прави това искане и в какво съответно се упреква клиентът й. Според нея не станало ясно по какъв метод е осъществено действието и пожела съвещанието да продължи без публицисти поради секретните материали, по  които желае да приказва. С това се съгласи и вторият бранител на Савов- юрист Христо Ботев, както и отбраната на италианците- юрист Белин Узунов.

След като съдът изслуша страните по делото и деликатно прегледа доказателствата счете, че най-адекватната мярка по отношение на тримата задържани ще бъде „ задържане под стража ”. Съдия Даниела Събчева счита, че в случай че бъдат пуснати от ареста има заплаха да извършат друго закононарушение и да влияят на очевидците по делото.

За това обвиняване законодателят планува от 3 до 10 години затвор. Решението на магистратите не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Апелативен съд- Пловдив.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР