Окръжен съд – Бургас отчете дейността си за 2021 г.

...
Окръжен съд – Бургас отчете дейността си за 2021 г.
Коментари Харесай

Окръжен съд – Бургас отчита бързо и качествено правораздаване

Окръжен съд – Бургас регистрира активността си за 2021 година Административният началник на съда, Росица Темелкова, проучва работата на институцията като качествена, стимулирана и бърза. " През 2021 година работата на съдиите в Окръжен съд – Бургас бе интензивна, разнородна, натоварена и  доста добра. Бургаските окръжни магистрати се оправиха с нея по допустимо най-хубавия метод, пробвайки се непрекъснато да реализират качествено правораздаване и да способстват за основаване и одобряване на по този начин изчезналото чувство за справедливост  в обществото ", разяснява арбитър Темелкова.

 През отчетната година в съда са прегледани 1519 наказателни каузи, 1351 от тях са свършени, което съставлява 88,94% от всички прегледани каузи. 87,34% от свършените каузи (1180 дела), са завършили със правосъден акт всъщност. Според Административният началник на Окръжен съд – Бургас тези данни демонстрират резистентност в срочното решение на наказателните каузи, " което ни дава съображение да заключим, че работата на съда дава отговор на стандартите по член 6, т. 1 от ЕКПЧОС за привършване на правосъдните производства в рационален период ", разяснява ръководителят. През 2021 година в Окръжен съд – Бургас са прегледани и 243 въззивни наказателни производства.

През отчетния интервал в Окръжен съд - Бургас са формирани общо 24 каузи по осъществяване на Европейска заповед за арест, издадени от други страни – членки на Европейски Съюз. По 11 от тях съдът е позволил осъществяване на Европейска заповед за арест, а по 1 е отказал (за съпоставяне през 2020 година в правосъдната институция са формирани общо 14 каузи по осъществяване на Европейска заповед за арест). През 2021 година в съда има и 4 формирани каузи по молби за екстрадиция.

Съдиите от Първо гражданско и комерсиално поделение на Бургаския областен съд са разгледали 1586 през 2021 година, от които свършените са общо 965 каузи. " Възможността за срочно привършване на делата е доста усъвършенствана с подхванатите дисциплиниращи участниците в процедурите ограничения от съдиите. Осигурено е постоянно връчване на известия и призовки посредством по едно и също време използване на всички планувани в Граждански процесуален кодекс начини, което докара до понижаване на деянията на непочтеност на ответниците, до икономисване на разноски на търсещите отбрана ищци  по назначение на особени представители, както и до практическо прекратяване на възникването на учредения за анулация на влезнали в действие решения или на постановени неприсъствени решения, заради нарушаване правото на отбрана на насрещната страна ", регистрира като резултати ръководителят на съда.

2377 са прегледаните въззивни цивилен каузи от съда. В тримесечен период са завършили 61% от въззивните цивилен каузи и 93% от частните цивилен каузи. " В това поделение и през миналата 2021 година продължи традицията за общо разискване от всички съдии на зародили проблеми по правоприлагането и на резултатите от инстанционния надзор ", разяснява Административният началник.

Окръжен съд – Бургас продължава да осъществя начинания и реализира самодейна медийна и социална политика, макар епидемиологичната конюнктура в страната през 2021 година Гражданите и техните представители по делата имат обезпечен достъп до електронната директория на делото, по което са страна, могат да изтеглят и преглеждат документи. Ръководството на съда се стреми правосъдната институция да реализира правосъдие, отговарящо на европейските и международни стандарти.

През 2021 година Окръжен съд – Бургас продължи да работи взаимно с Районен съд – Бургас по реализирането на просветителни начинания и изнасянето на лекции по правосъдни тематики в границите на Образователната стратегия на Висш съдебен съвет " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ". Съобразно динамично изменящата се епидемиологична конюнктура в страната, съдиите - лектори от двете правосъдни институции съумяха да изнесат 12 лекции в 3 бургаски гимназии - Немска езикова гимназия " Гьоте ", Английска езикова гимназия " Гео Милев ", Природоматематическа гимназия " Проф. Никола Обрешков ".

Административният началник – ръководител на Окръжен съд – Бургас регистрира и работата на осемте районни съдилища в градовете Бургас, Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат, Царево, Средец и Малко Търново, които са част от Бургаския правосъден окръг. В районните съдилища през 2021 година са прегледани 28 724 каузи и са свършени 25 430 каузи, 86% от които в тримесечен период. " Цифрите сами по себе си сочат, че макар огромния брой каузи, районните съдии още веднъж са съумели да приключат оптимален брой от тях ", регистрира арбитър Темелкова.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР