Окончателното увеличение на цената на природния газ от септември се

...
Окончателното увеличение на цената на природния газ от септември се
Коментари Харесай

Деница Златева: Поскъпването на природния газ се очаква да бъде повече от 5,95%

Окончателното нарастване на цената на природния газ от септември се чака да бъде по-голямо от 5,95 %. Това сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева по време на откритото съвещание за разискване на отчет по отношение на заявление на сдружението от 11 август за одобряване на цена за септември, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В отчета написа, че " Булгаргаз " предлага за одобряване цена на природния газ за септември от 315,61 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), в това число съставния елемент за активността " социална доставка " от 2,24 лв. за мегаватчас и съставния елемент " отговорности към обществото " от 0,35 лева за мегавчас. Българска телеграфна агенция напомня, че КЕВР утвърди цена за август в размер на 297,89 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Първоначалнотоо искане на " Булгаргаз " беше от септември цената да се увеличи с 5,95 % по отношение на актуалната за август.

Златева уточни, че борсовият показател, по който реферира " Булгаргаз " при установяване на цената за идващия месец, се е нараснал с близо 17 % от датата на подаване на заявката досега. Тя добави, че в последните дни показателят нараства сензитивно поради прекъсване на доставките по " Северен поток 1 " заради ремотни действия. Затова при отчитане на този растеж на показателя към 31 август се чака окончателното нарастване на цената да бъде по-голямо от това в подаденото заявление, написа Българска телеграфна агенция.

При всички случаи това нарастване ще бъде по-малко от покачването на самия показател, увери изпълнителният шеф на " Булгаргаз ". На 1 септември сутринта ще бъде подадено обновено заявление. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР