Окончателно забавяне или временно затишие в бурята на войната? В

...
Окончателно забавяне или временно затишие в бурята на войната? В
Коментари Харесай

Броят на бежанците от Украйна доближава 4 милиона. Ще се забави ли трайно бягството на хората от страната?

Окончателно закъснение или краткотрайно мъртвило в бурята на войната? В миг, когато броят на бежанците от Украйна приближава 4 милиона, все по-малко хора прекосяват границата през последните дни. Граничари, филантропични организации и самите бежанци споделят, че непредвидимата съветска война против Украйна прави мъчно да се реши дали това е просто пауза или намаляването е за непрекъснато.

Някои украинци остават, с цел да се бият или да оказват помощ в отбраната на страната си. Други са напуснали дома си, само че изчакват на друго място в Украйна накъде ще задуха вятърът на войната. Трети са възрастни или заболели и се нуждаят от помощ, с цел да отидат където и да било. А някои просто остават, тъй като, по думите на един емигрант, " родината е татковина ".

През първите две седмици след началото на съветската инвазия на 24 февруари към 2,5 милиона души от довоенното 44-милионно население на Украйна напуснаха страната, с цел да избягат от бомбите и кръвопролитията. През вторите две седмици броят на бежанците спадна почти на половина.

По най-новата информация, оповестена през вчерашния ден от службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) и включваща данни до неделя, общият брой на напусналите страната хора в този момент е 3,87 милиона. През предходните 24 часа обаче единствено 45 000 души са прекосили украинската граница, търсейки сигурност. Това е най-ниският дневен брой до момента и през четири от от последните пет дни той не е превишавал 50 000 души дневно. В контрастност с тези цифри повече от 200 000 души дневно са напуснали Украйна на 6 и 7 март.

" Хора, които са били решени да изоставен при експлоадирането на войната, са избягали през първите дни ", изясни Анна Мичалска, говорителка на полската гранична защита.

Дори и напорът на бежанци да понижава, няма по какъв начин да се разбере какъв е неговият обсег. ВКБООН твърди, че войната е провокирала най-сериозната бежанска рецесия в Европа от Втората международна война и скоростта и броят на бежанците, бягащи към страни, измежду които Полша, Румъния, Молдова, Унгария, Словакия - както и Русия - са невиждани за последните години. Само в Полша са били признати 2,3 милиона бежанци, а в Румъния - близо 600 хиляди. Съединени американски щати са дали обещание да одобряват 100 хиляди души.

Дори траялата 11 години опустошителна война в Сирия, станала източник на най-голямата бежанска рецесия в света, не принуди толкоз доста хора да изоставен дома си толкоз бързо.

По преценка на Международната организация по миграция (МОМ) към 6,5 милиона души в Украйна са били принудени да изоставен дома си поради съветската инвазия, само че остават разселени вътре в страната, което значи, че към момента има огромен брой евентуални бежанци. Според МОМ се допуска, че още 12 милиона души са блокирани в региони на интензивни боеве или не желаят да ги изоставен.

Еврейски групи сложиха начало на старания за извеждане от Украйна на изнемощели оживели от Холокоста, само че за всеки подобен човек е нужен екип от спасители.

" Вече съм прекомерно остаряла, с цел да тичам към бункера. Така че просто останах в жилището си и се молих бомбите да не ме убият ", сподели 83-годишната оживяла от Холокоста Татяна Журавилова - пенсионирана лекарка, която предходната седмица била преместена в дом за възрастни хора в Германия.

Мичалска, говорителката на полската гранична защита, допусна, че доста украинци към този момент са избягали от най-засегнатите от войната райони и възможното експлоадиране на боеве в бъдеще евентуално ще дефинира дали цивилните от други региони ще решат да избягат. " Не можем да изключим, че в бъдеще ще има още бежански талази ", сподели тя пред АП.

Хуманитарните организации не отслабват напъните си да оказват помощ на хората, които към този момент са напуснали Украйна, и да се приготвят при положение на идване на нови бежански талази. На граничния пункт в Медика, Полша, пазарски колички цялостни с багаж към момента дрънчат по пътечката от паспортния надзор, през спонтанния палатков лагер, към рейсове, чакащи да отведат украинските бежанци в непосредствен град.

" Може би хората изчакват, с цел да видят дали техният град ще бъде нападнат или не ", сподели 31-годишната Алина Бескровна, която е избягала от разрушения, обсаден град Мариупол в югоизточната част на Украйна. Тя и майка ѝ напуснали града преди пет дни, само че единствено с цел да стигнат до границата, им се наложило да преминат през 18 пропускателни пункта: 16 съветски и два украински.

Тя загатна новите съветски въздушни удари от този уикенд покрай град Лвов в Западна Украйна, който беше основно леговище за украинци, избягали след началото на подредената от съветския президент Владимир Путин инвазия. " Путин е доста непредвидим. И в случай че осъждам по това, което преди два дни се случи в Лвов, не считам, че това ще спре в моя район, това няма да спре в Украйна ", сподели тя. " То ще продължи, тъй че светът би трябвало да се приготви за още талази. "

Оксана Миронова, 35-годишна бежанка от Киев сподели: " Положението несъмнено не се усъвършенства. Иска ни се да имаме вяра, че ще се усъвършенства, само че за жалост би трябвало да избягаме. "

Но даже изправени пред съветски въздушни удари, които унищожават жилищни здания, молове и учебни заведения, притегателната мощ на дома е мощна. Петдесетгодишната Олена Воронцова е избягала от столицата Киев. " Много хора просто не желаят да изоставен дома си, тъй като родината е татковина ", сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР