Окончателно парламентът реши минималната работна заплата да е 50% от

...
Окончателно парламентът реши минималната работна заплата да е 50% от
Коментари Харесай

НС реши: Минималната работна заплата ще е 50% от средната за страната

Окончателно Народното събрание реши минималната работна заплата да е 50% от междинната за страната.

Решението планува размерът за идната година да се дефинира до 1 септември на настоящата година в размер на 50 на 100 от междинната заплата за страната за интервал от 12 месеца. Те включват последните две тримесечия на миналата година и първите две на настоящата година.

Решението влиза в действие 3 дни след публикуването му в " Държавен вестник ". Процедурата стартира от 1 септември и влиза в действие от новата година. „

" Убедени, че половин милион българи имат потребност от поддръжка, се радваме да кажем, че с помощта на нашата непримиримост през днешния ден Народното събрание реши минималната работна заплата да бъде 50% от междинната. По груби калкулации това значи, че заплатата ще се усили с към 100 лв.. За страдание, залата не одобри това да стане тази година, тъй като служебният кабинет не внесе бюджет за 2023г. Сега рецесията е доста тежка, мъчно се устоя и в този момент би трябвало да помогнем. Надяваме се през април да имаме постоянно държавно управление, което да внесе бюджет за 2023г. Много системи започнаха да издишат поради това, че няма бюджет ", разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Синдикатите не останаха удовлетворени от признатата формула за пресмятане на минималната работна заплата.

" Днес българският парламент най-сетне откри формула за минималната работна заплата. От една страна, формулата е вярна, само че от друга не. 50% минимална към междинна работна заплата не разрешава да се тества тази адекватност на минималната работна заплата. Фиксирането е неверно. Това беше половинчата победа за българските служащи. Когато подвигаме минималната работна заплата, не е за тези 500 000 работещи, а е за всички семейства и бизнес ", сподели Любослав Костов от КНСБ.

" Беше признат заповеднически текст- минималната работна заплата да е тъкмо 50% от междинната. Това значи, че се обезсмисля общественият разговор в Националния съвет за тристранно съдействие. Ако някой чака, че минималната работна заплата се дефинира от X+Y=Z...не можем да опростим икономическите старания. Няма да влезе в действие от първи юли, за жалост. Казаха: " Нас не ни интересува обедняването на българския служащ ". Предложението ни постоянно е било автоматизиран най-малък механизъм ", уточни Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР