Около засегнатия животновъден обект са били определени 3-километрова предпазна зона

...
Около засегнатия животновъден обект са били определени 3-километрова предпазна зона
Коментари Харесай

Край Хасково има ново огнище на птичи грип

Около засегнатия животновъден обект са били избрани 3-километрова защитна зона и 10-километрова следена зона.

Българската организация по сигурност на храните /бабх/ удостовери огнище на птичи грип /инфлуенца а/ по птиците в област Хасково, оповестиха от пресцентъра на организацията. Вирусът е бил открит в животновъден обект за развъждане на пекински патици в землището на с. Жълти бряг, община Стамболово, обл. Хасково. Обектът е ситуиран в 10-километровата следена зона, районирана по отношение на огнище на болестта от края на 2021 година в с. Криво поле.

Издадена е заповед за оповестяване и ограничения за надзор на огнището. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването. в животновъдния обект се отглеждат към 5800 патици от разнообразни възрастови категории, прецизираха от БАБХ.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите, се добавя в известието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР