Около час преди деня за размисъл, предшестваш изборите за президент

...
Около час преди деня за размисъл, предшестваш изборите за президент
Коментари Харесай

В 12 без 5: ЦИК реши 100% броене на разписките от машинния вот

Около час преди деня за размисъл, предшестваш изборите за президент и парламент в неделя, Централната изборна комисия излезе с ново решение за стопроцентово броене на контролните разписки от машинния избор от секционните изборни комисии в страната и в чужбина. То беше взето по предложение на заместник-председателя на комисията Емил Войнов, поради появилите се спомагателни машини на " Сиела Норма " и нагнетяване на публичното мнение, че това е подготовка за изборни измани.

След дълга и бурна полемика предлагането бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Двамата представители на комисията - Росица Матева и Цветозар Томов, гласоподаваха срещу, тъй като не бе признато тяхното предложение ЦИК да брои всички разписките от гласуването. Според Томов преуморените членове на секционните комисии ще позволен неточности при ръчното преброяване, а в чужбина това ще сътвори доста усложнения при 100-процентното преброяване.

" Във връзка със основаното напрежение в обществото през последните дни около разкритията за спомагателни 427 машини, което е напълно заслуга на изпълнителя " Сиела Норма ", и с оглед гарантиране доверието в изборния развой ". Така аргументира предлагането си Войнов.

" Може би, с цел да се успокоят всички и веднъж вечно да се отстрани всякакво подозрение и нечиста сделка с машинното гласоподаване, може би би трябвало да се изброят тези разписки. Но, в последна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това броене не въздейства на изборния резултат ", поддържа го ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че обстановката е невиждана и би трябвало да се възвърне доверието в машинния избор.

По думите ѝ казусът е " с вноса, доставката, съществуването на тези спомагателни машини, за които от 3 ноември досега ЦИК като орган, претрупан да дава отговор за изборния развой и да подсигурява неговото осъществяване, не е получила в цялост нужната информация, а наличната такава несъмнено е спорна ".

" Виновна за всичко това не е ЦИК, за генерирането на това напрежение е отговорна " Сиела Норма ", без значение по какъв начин изпълнителният шеф на компанията приема това ", уточни Нейкова.

Тя напомни, че по проблема ЦИК е изпратила сигнали до Министерство на вътрешните работи, ДАНС, основния прокурор, само че към момента изясненост за доставката на тези спомагателни машини няма.

Предишното решение на ЦИК бе за 30 % контролно преброяване на разписките от машините с секционните комисии, откакто Върховният административен съд се произнесе против предходното решение за цялостно преброяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР