Около 8500 цивилни граждани са били убити от началото на

...
Около 8500 цивилни граждани са били убити от началото на
Коментари Харесай

ООН: Около 8500 цивилни граждани са загинали в Украйна от началото на войната

Около 8500 цивилни жители са били убити от началото на съветската инвазия в Украйна, съобщи през днешния ден организация на Организация на обединените нации, представена от Ройтерс.

Тя добави, че има опасения за още хиляди непотвърдени смъртни случаи.

Службата на Върховния комисар за правата на индивида съобщи, че сред началото на нашествието на 24 февруари 2022 година и 9 април 2023 година са починали 8490 души, а 14 244 са потърпевши. Агенцията от доста време декларира, че тези данни са единствено " върхът на айсберга ", защото има стеснен достъп до зоните на бойни дейности.

Повечето от жертвите са регистрирани на следени от украинското държавно управление територии, подложени на офанзива от русите сили. 3927 души са починали в Донецка и Луганска област, където се водеха яростни сражения.

" Службата на Върховния комисар за правата на индивида счита, че в реалност броят на жертвите е по-висок, защото информацията за някои места, на които е имало тежки сражения, се бави и някои данни към момента нямат удостоверение ", се споделя в изказване на организацията.

Руските сили ускориха офанзивата си в източната Донецка област, където няколко обитаеми места са под тежки бомбардировки.

Миналия месец проверяващ орган, акредитиран от Организация на обединените нации, откри, че съветските сили са направили " безразборни и несъразмерни " набези в Украйна. Русия отхвърля да взима на прицел цивилни или да прави зверства.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР