Около 7 млн. лева са задълженията на Градски транспорт към

...
Около 7 млн. лева са задълженията на Градски транспорт към
Коментари Харесай

7 млн. лева са задълженията на „Градски транспорт във Варна

Около 7 млн. лв. са отговорностите на „ Градски превоз " все още. Това стана ясно на съвещание на комисията по превоз към локалния парламент, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Съветниците се срещнаха с настоящото финансово положение на сдружението. Изпълнителният шеф Николай Антонов показа отчет по отношение на осъществяване на бизнес стратегия и визия за развиване на „ Градски превоз ".

Той уточни, че проблеми с осъществяването на икономическата рамка нямало, само че поради късното приемане на общинския бюджет и други фактори, отговорностите не престават да се натрупат. Огромните суми са резултат от правосъдни каузи, непокрити вноски по заем и лихви, неустойки по отношение на несвоевременно заплащане на горивата, теглени средства от банковите сметки на сдружението от частен правосъден реализатор и други.

Антонов съобщи, че оферират няколко вид за финансово излекуване, само че Общински съвет е този, които би трябвало да уточни кое е най-благоприятното решение. Единият е увеличение на капитала от Община Варна с парична вноска от 7 млн. лв.. Вторият вид включва безлихвен заем от 10 млн. лв., провиснал от Община Варна за 5 години. Към сумата се включват и 3 млн. лв. за покриване на заем, настоящ все още. Третият вид е увеличение на капитала с парична вноска от 5 млн. лв. и изтегляне на нов заем от 2 млн. лв., а четвъртият - изтегляне на банков заем от 10 млн. лв..

„ Всички сме реалисти и знаем, че „ Градски превоз " не е в цветущо положение. Услугата за варненци също е надалеч от блестяща. За да създадем това както би трябвало и по верния метод е нужно софтуерно време. Да се наливат пари просто ей по този начин, с цел да продължава да съществува нещо, до момента в който стигне сериозния миг от неговото битие, е обречено ", разяснява зам.-кметът по финансите Христо Рафаилов.
По думите му отговорностите би трябвало да се преценяват деликатно и не е нужно едновременното застраховане на всички тях и напълно.

„ Ще създадем действия за съкращаване на тези 7 млн. лв.. Започва дългият развой, в който би трябвало да създадем по този начин, че да сме в допустимите периоди за заплащане на отговорностите ", сподели още Рафаилов.
Христо Атанасов обърна внимание, че сдружението търпи загуби и от правосъдни каузи, както и от неработещите устройства за билети и валидаторите в рейсовете. По думите му е извънредно време да се направи разбор какво е довело до това и кой носи отговорност.

Рафаилов съобщи, че фактически има проблем с машините и повода е в ресурса по контракта за поддръжката им. Изчерпан е още в средата на периода на контракта. Според Тодор Балабанов обаче това не е неразгадаем проблем, тъй като законът разрешавал оповестяване на нова процедура за избор на реализатор.

В последна сметка съветниците не стигнаха до никакво съответно решение, а разпоредиха на сдружението да направи разбор за заем и опциите за кредитиране. В екипа, който ще работи по въпроса, да бъде включен и зам.-кметът по финансите.

Комисията отсрочи разглеждането на предлагането на ГЕРБ за безвъзмездни автобусни карти за възпитаници, студенти, пенсионери и хора с увреждания. В период до 20 дни ТАСРУД ще би трябвало да показа план по какъв начин би се отразило финансово сходно решение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР