Около 600 милиона лева е необходимо да бъдат заложени в

...
Около 600 милиона лева е необходимо да бъдат заложени в
Коментари Харесай

Инж. Благой Козарев: Около 600 млн. лв. са нужни за индексиране на договорите в строителството

Около 600 милиона лв. е належащо да бъдат заложени в бюджета за 2022 година за индексиране на договорите в строителството поради сензитивното повишаване на главните материали. Това стана ясно от изявление за БНР на инж. Благой Козарев, ръководител на Контролния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ), оповестиха от Камарата.

„ Ако сега в страната се извършват планове за 3 милиарда лева и междинната тежест на строителните материали в тях е 50 %, а повишаването на материалите е сред 38 и 40 %, общото индексиране би трябвало да е към 600 млн. лева “, сподели инж. Козарев.

За страдание редица инфраструктурни планове са под риск - както с държавно или общинско, по този начин и с финансиране по оперативните стратегии. Поскъпването на строителните материали се отразява еднообразно и на дребни, и на огромни обекти. Увеличението на цените сред 30 и 40 % е от началото на м.г. и се дължи на повишаването на борсовите стойности на съществени материали като стомана, пластмаси, дървен материал и така нататък, изясни инж. Козарев. Допълнително нарастнаха главните енергийни източници.

„ Изхождайки от позицията, че приказваме за обществен запас, който би трябвало да бъде разходван извънредно транспарантно, ние настояваме за въвеждане на специфична методика, която да индексира заплащанията по нашите контракти “, сподели инж. Козарев. Предложението на КСБ копира румънския модел, където с разпореждане на Министерския съвет са дефинирани методиките на индексиране в обособените типове строителство.

По искане на Министерство на регионалното развитие сме показали методика и се надяваме скоро да следва среща с Министерството на финансите, с цел да обсъдим по какъв начин да продължим нататък, добави инж. Козарев.

Като цяло съм оптимист – все още срещаме цялостно схващане. Общественият интерес е обектите да бъдат приключени, сподели ръководителят на Контролния съвет на КСБ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР