Около 600 000 евро - това е сумата, която Германия

...
Около 600 000 евро - това е сумата, която Германия
Коментари Харесай

Шрьодер рискува да изгуби привилегиите си заради смущаващи коментари за Украйна

Около 600 000 евро - това е сумата, която Германия изплаща всяка година на своя някогашен канцлер Герхард Шрьодер под формата на държавна пенсия, прехрана за офиса му в Берлин и заплати за чиновниците му. 

Привилегиите на 77-годишния някогашен водач на Социалдемократическата партия се пазят, макар че той от дълго време заема добре платени постове в съветски държавни енергийни компании.

През 2005 той беше назначен за ръководител на съвета на акционерите на " Северен поток ", през 2016 година стана управител на втория газов мегапроект " Северен поток 2 ", а от 2017 година Шрьодер е и член на борда на шефовете на най-голямата съветска компания за произвеждане на нефт " Роснефт ".

Независимо от обвиняванията в спор на ползи и отбрана на непознат държавен интерес, поради които той се трансформира в нарицателно за " шрьодеризацията на политиката ", Герхард Шрьодер не се трогва от критиците си. Напротив, от години отявлено пази политиката на Владимир Путин и предизвика още повече напрежение в Германия.  

Последните му мнения по отношение на рецесията в Украйна накараха опозицията да изиска властта да отнеме правото на Шрьодер да получава прехрана от страната отсега нататък.

В изявление за подкаста " Die Agenda " някогашният канцлер упреква не Русия, а Украйна в това, че " дрънка оръжие " и заплашва сигурността в района. 

Герхард Шрьодер дефинира като възмутителна безочливост обвиняванията против Германия за това, че отхвърля да даде военна помощ на Киев в разгара на напрежението с Москва. Той изяснява, че не има вяра в изказванията за готвено нахлуване от съветска страна към Украйна, тъй като " нямам доверие, че съветското управление има ползи да се намеси с военна мощ " в прилежащата страна. 

Коментарите му бяха избрани като " смущаващи и недостойни за позицията на един някогашен канцлер " от страна на ръководителя на Християндемократическия съюз в Хамбург Кристоф Плос. 

Плос декларира, че в случай че Шрьодер има намерение да лобира за съветските държавни ползи по толкоз индиферентен метод - би трябвало най-малко да се откаже от заплащането, което немските данъкоплатци му обезпечават. 

" Ако Шрьодер самичък няма достолепието да се откаже от данъчно-субсидираните си привилегии като някогашен канцлер, те би трябвало да бъдат прекратени с решение на немския Бундестаг ", споделя още депутатът от ХДС. 

Според него ръководещите Социалдемократи, чийто някогашен водач е Герхард Шрьодер, би трябвало да поемат самодейността за тази стъпка, в случай че " не са изгубили изцяло своя честен компас по тази тематика ". 

Spiegel цитира и мнението на историка Андреас Рьодер, който слага под въпрос за какво Германия продължава да заплаща за офиса на остарелия канцлер. 

" Русия е сложила към границата си с Украйна най-многочислената войска от десетилетия насам. За всички интернационалните наблюдаващи е явно, че Путин желае да промени международния ред със мощ. Ако някогашният канцлер застава на страната на агресорите от преданост и афишира Украйна за агресор, по този метод той компрометира Германия по цялсвят. Затова е доста оневинен въпросът дали немските данъкоплатци са длъжни да не престават да заплащат за неговия офис и сътрудниците му ", споделя Рьодер. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР