Около 60% от софиянци смятат за важно да се въведе

...
Около 60% от софиянци смятат за важно да се въведе
Коментари Харесай

Всеки втори в столицата подкрепя транзитна такса за колите в центъра

Около 60% от софиянци считат за значимо да се вкара платено паркиране в центъра и в неделя, а близо 50% дефинират като значимо да има такса за директно прекосяване с кола през тази част на града. В същото време към една четвърт от хората са срещу сходни ограничения, залегнали в стратегическия документ "Визия за София ". Това демонстрират резултатите от представително социологическо изследване за настройките на софиянци към задачите и ограниченията на "Визия за София ". Документът, който е със период до 2050 година, би трябвало да бъде показан в понеделник, 2 септември, и се чака да бъде признат от Столичния общински съвет до края на годината.

Идеята е таксата за прекосяване през центъра да се заплаща от водачи, които употребяват улиците и булевардите в тази част на града единствено директно, с цел да отидат от "Младост " в "Люлин " да вземем за пример, а не за такива, за които центърът е последна точка. Таксата няма да се заплаща и от хората, които живеят в централната част на града. "В момента съвсем половината от трафика през центъра е директен, а потенциалът на улиците е привършен ", изясни архитектът.

Сред другите ограничения на "Визия за София " се открояват точно такива, свързани с ограничение на трафика и понижаване на тапите. В това число влиза стесняването на основни булеварди, като мярка против директни трафик, както и такса запушване. Най-голямо утвърждение от хората получават оферти като обезопасяване на улиците, улеснение на пресичането на пешеходци за сметка на прекосяването на колите, подобряването на пътните и тротоарни настилки.

Освен от превоза и подвижността, другите тематики, които най-вече вълнуват хората, са свързани със здравословната среда, запазването на живата среда в града, естетиката и качеството на градската среда и чистотата във връзка с въздух, води, улици и звук, осведоми арх. Любо Георгиев.

Налице е консенсус във връзка с ограниченията за възстановяване на здравния статус на популацията с обезпечаване на по-добри условия за работа на медицинските експерти и тласъци за професионалното им развиване, възобновяване на сградния фонд на здравните заведения, привличане и задържане на млади експерти в здравните заведения.

Със същата висока поддръжка са и ограниченията за щадящо ресурсите и средата икономическо развиване. Според жителите съществени цели в тази област са потреблението на възобновими източници за произвеждане на сила (вятърна сила, слънчева сила, т.н.), основаване на нови горски масиви в околоградските територии, внедряване на ограничения за енергийна успеваемост на всички съществуващи здания, потребление на дъждовните води.

Данните демонстрират още, че хората се интересуват от опциите за развиване на всеобщ спорт, а не от това да се реновират оборудванията за професионален спорт. Жителите на столицата дефинират като значими и естетиката и качеството на градската среда. На първо място слагат постоянната поддръжка и обогатяване на детайлите на градската среда (пейки, чешми, др.), основаване на удобна и безвредна пешеходна мрежа, озеленяване на обществените пространства, осъществяване на осведомителни акции за отговорностите на притежателите към външния тип и поддръжката на постройките.

Посоките за развиване на града, които не са оценени като високоприоритетни, са да вземем за пример внедряването на доставки с дронове и основаването на правила за потреблението на дребни летателни апарати (дронове, хувърборди и подобни).

По "Визия за София " се работи от няколко години, а решението за създаването ѝ беше гласувано от Столичния общински съвет с поддръжката на всички партии в него. Документът би трябвало да се употребява и за основаването на нов общ организационен проект на града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР