Около 500 сигнали и оплаквания са постъпили в Комисията за

...
Около 500 сигнали и оплаквания са постъпили в Комисията за
Коментари Харесай

По празниците КЗП отбелязва бум на подадените жалби от некоректни търговци

Около 500 сигнали и недоволства са постъпили в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП)  в интервала сред 22 декември 2018 година и 1 януари 2019 година, заяви ръководителят Димитър Маргаритов в предаването " Плюс-Минус " по Нова ТВ.

" Това значи, че хората са имали поради нашата институция, когато са срещнали някакви усложнения по отношение на извършването на покупки ", разяснява Маргаритов. Според него обаче на фона на дейното наличие на хората на пазара и осъществяването на покупко-продажби на обща стойност от порядъка на стотици милиони левове в тези дни, съществуването на към 500 сигнала не приказва за това, че пазарът ни е цялостен с нарушавания.

Председателят на КЗП означи, че част от потребителите са употребявали почивните дни, с цел да отнесат своите проблеми към институцията, само че особено по Коледните празници не са били чак толкоз дейни, защото най-вероятно са предпочели да отделят време за по-приятни страсти.

" Има сигнали, които директно касаят извършването на покупки в празничните дни – несъществуващи понижения, на касата се отбелязва по-висока цена от тази на етикета. Но има и недоволства, които касаят обстановки, които са се случили много по-назад във времето ", добави Маргаритов. По думите му хората са се възползвали от почивните дни, с цел да могат по-спокойно да изложат фактическата конюнктура и да формулират своите претенции. " Тук приказваме най-много за случаите на претенция на дефектни артикули, които не са били почетени от търговците или не са получили съответна реакция ", посочи той.

Димитър Маргаритов изясни, че при акциите за понижения е неточно търговецът да разгласи отстъпка " до -50% " да вземем за пример, когато то се отнася единствено за единични бройки в обекта. " Произнасяли сме се за подобен вид нелоялни търговски практики и глобяваме причинителите им с допустимо най-високите санкции, които нашата институция може да постанова – до 30 000 лева при в началото нарушаване, а при повтаряне в границите на една година – до 50 000 лева

При забавени доставки на покупки от електронни магазини потребителят следва да отнесе претенцията си към търговеца, даже виновността да е на куриера, обясни още ръководителят на КЗП в студиото на Нова телевизия. " Този търговец е поел уговорката за доставка на стоката в избран период. Нека напомним, че той не може да бъде по-дълъг от 30 дни, само че може по избор на търговеца да бъда понижен, единствено че тогава той е задължен да съблюдава този ангажимент ", добави той и уточни, че когато това не се случи, е налице нарушаване.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР