Около 5% от общия брой постъпващи в Комисията за защита

...
Около 5% от общия брой постъпващи в Комисията за защита
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Около 5% от жалбите в КЗП са за качеството на туристическия продукт

Около 5% от общия брой постъпващи в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) недоволства на годишна база са свързани с качеството на туристическия артикул. Това демонстрира един не чак толкоз кондензиран с нарушавания пазар, какъвто да вземем за пример е този на телекомуникационните услуги, където делът на жалбите е близо 30%.

Това уточни пред БНР ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов. Той напомни, че в помощ на туристите Комисията разкри за първа година виртуални приемни по Черноморието. Те са освен за въпроси в областта на туризма. „ Можем да се притечем на помощ при покупка на некачествена стока и отказана претенция, при покупка на евентуално рискова стока, тъй като пък тогава нашата реакция би довела до изтеглянето на тази стока от пазара и по този начин се защищават и други консуматори. Също и във всички тези случаи, в които е налице нелоялна комерсиална практика”, изясни Маргаритов.

От виртуалните приемни могат да се възползват всички туристи, които ще изберат да изкарат своите почивки в България. „ Надявам се, че огромна част от нашите сънародници зад граница ще бъдат тук в летните месеци, с цел да се видят със своите близки, да почиват на нашето Черноморие. Убеден съм, че когато си надалеч от Родината, едно такова завръщане постоянно носи напълно позитивна страст. Надявам се, че в случаите, в които има някакво нарушаване или някаква несполука, ще можем да откликнем, да помогнем и да създадем у тях справедливото чувство, че в България фактически нещо позитивно се случва и че може да се разчита на съдействието на институциите за това да бъдат решавани действителните проблеми на всеки един човек”, сподели още той.

Председателят на КЗП удостовери, че се води статистика за констатациите, която е скъпа за следене трендовете, както в позитивното развиване на процесите в туризма, по този начин и за нарушаванията. По подобен метод контролният орган е наясно с техния тип и количество и може да търси противодействието, което институциите би трябвало да окажат, с цел да е налице все по-спокоен, все по-търсен и все по-надежден туристически пазар.

Маргаритов акцентира, че без значение от по-засиленото наличие по морето, Комисията има екипи и навътре в страната. „ Извършваме инспекции, както по заложените в програмата ни акции, по този начин и по всички тъжби и сигнали, които получаваме. Запазва се наклонността от последните години да получаваме от ден на ден тъжби и сигнали. Тази година най-вероятно те ще доближат 25 000, с което оставаме най-търсената институция. Надяваме се, че това е знак и за доверие. Но в същото време си давам сметка, че е и отговорност, която ни задължава да подхождаме оптимално съществено към всеки проблем, с който се обръщат към нас хората и да поставим оптимални старания действително да им оказваме помощ. Санкцията за осъщественото нарушаване е значим и наложителен детайл. Но най-важното е, когато човек остане задоволен, когато макар че е имал някакво неблагополучие, казусът е решен и той е получил отплата. Чувството за правдивост е значимо да бъде отстоявано, тъй като то е и главната гаранция за развиването на обществото като цяло”, сподели в умозаключение ръководителят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР