Около 40 000 поляци умират годишно в резултат на смога,

...
Около 40 000 поляци умират годишно в резултат на смога,
Коментари Харесай

Полша се надява след 5 години да усети облекчение от смога

Около 40 000 поляци умират годишно вследствие на смога, признава локално министерство. Властите обаче бавят предприемането на радикални ограничения и се стремят да не тревожат обществото. В някои зимни дни във Варшава сиво покривало скрива небостъргачите, а въздухът, който хората дишат, припомня за огън навън, в който са хвърлили найлонова торбичка.

Смогът е тук и Полша, горда с икономическите си триумфи, признава това с терзание. Според цифрите, огласени през 2016 година от Световната здравна организация (СЗО), 33 от 50-те най-замърсени града в Европа се намират на нейна територия.

Мария, майка на три дребни деца, щрака нервно по своя телефон, до момента в който пие утринното си кафе. " Пак стартира. Варшава е втора в " ЕърВижуъл ", тъкмо след Катманду и преди Калкута и Делхи ", установи язвително тя. Най-сериозно е ситуацията на юг. А тъкмо тук, в Катовице - център на каменовъгления басейн Шльонск - Полша ще провежда идната международна конференция за климата COP24 през декември.

Поляците обаче повече не желаят да чакат търпеливо огромни дейности от страна на институциите. " В нашето градче Пшчина, вторият най-замърсен град в Полша, би трябвало да се направи нещо ", споделя Ян Франек, 16-годишен гимназист, част от група възпитаници, решили непринудено да тръгнат на война против смога. " Много от нашите възрастни поданици не имат вяра, че има смог. Според тях той не се вижда, затова не съществува ", отбелязва със страдание момчето.

Миналата седмица той пристигнал във Варшава с няколко свои приятели от групата им " Не угоявай смога " (думата " smog " наподобява на полската дума за змей - " smok " ). Те са тук за предаване в министерството на енергетиката на подписана от 36 000 души петиция, подета от " Грийнпийс Полша " и локални депутати.

В нея се упорства за налагане на строги правила за качеството на въглищата. Използвани от милиони поляци за отопление, постоянно - нискокачествени, въглищата са главния източник на замърсяване на въздуха, изпреварвайки автомобилното придвижване и индустрията.

Такива правила трябвало да бъдат въведени през март 2017 година, само че до през днешния ден това не е станало. Всъщност единствената мярка, призната неотдавна от страната, постанова потреблението на по-висококачествени котли. Само че, както изяснява Марек Йозефяк, координатор на акцията " Климат и сила " в " Грийнпийс ", " потреблението на съвременни котли не е задоволително, в случай че в тях не престават да се горят нискокачествени въглища ", които са мощно замърсяващи. Или, както към момента постоянно се случва, всевъзможни боклуци - източник на нездравословен пушек.

 Полша се надява след 5 години да усети облекчение от смога
© Associated Press

Срещу смога се провежда опозиция. Движението " Полски аларм смогови " (Polski Alarm Smogovi - PAS, Тревога за смог в Полша), изяснява в брошура, че в реалност формалните правила за замърсяване прикриват сериозността на обстановката.

" Ако в Полша се прилагаше прагът за замърсяване, признат във Франция, доста градове ще са в положение на паника в продължение на десетки дни, а някои - по два месеца годишно ", отбелязва Пьотр Сиергей от PAS. На процедура в Полша замърсяването с фини прахови частици PM10 се счита за рисково от 300 микрограма на куб. метър нагоре, до момента в който във Франция този предел е 80 микрограма.

Проявявайки натурализъм, държавното управление, което бранителите на околната среда подозират във апатия поради въздействието на въглищното лоби, не дава обещание смяна в кратковременен проект. Министърът на предприемачеството и технологиите Ядвига Емилевич цитира с паника статистиката, съгласно която 40 000 поляци умират годишно в резултат на замърсяването. Според Европейската организация за околната среда броят е по-голям - 50 000 души, при население от 38 милиона.

" До пет години ще се почувства усъвършенстване ", споделя тя, с помощта на влизането в действие на правила за качеството на твърдите горива и на помощта за най-бедните ( " енергийно изключените " ) под формата на изолираност на жилищата им, промяна на старите замърсяващи печки или екологично чисто отопление на по-ниски цени.

Колкото до Мария, тя счита, че пет години са доста. " През това време децата ми ще са погълнали купища фини прахови частици, отсрочени в белите им дробове или даже в кръвта им ", споделя тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (145)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР