Около 4 ч. тази сутрин у нас от Тел Авив

...
Около 4 ч. тази сутрин у нас от Тел Авив
Коментари Харесай

Втора група български граждани пристигна у нас от Израел

Около 4 ч. тази заран у нас от Тел Авив е кацнал държавният " Еърбъс ” с втора група български жители, поискали евакуация от Израел. Докарани са над 76-ма българи и 14 задгранични жители, заяви NOVA. Още в неделя външният министър Мария Габриел разгласи, че българските жители, подали поръчка да се приберат, са 87.

Извършват се и цивилен полети сред България и Израел. Около 7:30 часа тази заран кацна аероплан от Тел Авив, Хората обаче споделиха, че е цяло знамение да успеех да хванеш цивилен полет.

" В събота, когато офанзивите започнаха, не посмяхме да излезем от хотела. Прекарахме повече от 24 часа вътре, пробвайки се да намерим някакъв полет – какъвто и да е, с цел да се приберем в Базел. Успяхме да запазим места в самолета за София, на следващия ден летим за Братислава и ден по-късно – от Виена се прибираме в Швейцария ”, споделя швейцарецът Томаш, който дружно със фамилията си бил в Израел. С него са и трите му деца. " Те са към този момент младежи, не са дребни, Момчетата го одобриха по-спокойно, само че щерка ми беше доста уплашена – въпреки всичко приказваме за война ”, споделя бащата.

Сред бягащите е и Мария. Тя е българка, чийто брачен партньор е от Израел. За разлика от него, Мария има избор, по тази причина оставя бизнеса си, взима двете им деца и отива на летището в Тел Авив. " Няколко пъти взехме полети, които бяха анулирани. Летището е с 90% анулирани полети. Ужасно, извънредно - деца, дами, възрастни дами на 85 години ги взимат там в Ивицата Газа, взимат ги от къщите им с оръжие, държат се с тях като животни. Това не е човешко ”, споделя българката.

В неделя вечерта у нас кацнаха малко над 90 българи, множеството от които са били в Израел на екскурзия. Сред тях обаче имаше и такива, живеещи непрекъснато в страната. България подхваща изключителни ограничения по отношение на спора. Антитерористичните служби у нас са на крайник.

Пред NOVA посланикът на Израел в България разказа ужаса, който сънародниците му претърпяват сега, с една дума - " безчовечен ".

" Не приказваме за човешки същества – това са зверове, които вършат неща, немислими за демократичните общества. Всеки наоколо до терористите е бил или погубен, или похитен, в това число деца, стара жена на 85 години в инвалидна количка, претърпяла Холокоста.
Очевидно е планувана тази свирепост ", съобщи Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, дипломат на Израел в България.

Експертите са на мнение, че сега е в ход подготовката за огромна военна интервенция, която най-вероятно ще се организира по въздуха. А мащабите ѝ ще бъдат невиждани досега.

" Няма да бъдат водени договаряния! В момента тече така наречен предварителен стадий на тази интервенция – пречистване на Израел от терористични детайли. За броя на заложниците в извънредно предварителни данни, които никой не е удостоверил публично – става дума за към 100 души. Между тях има и деца, а по предварителни данни към този момент приказваме, че има и бременна жена. Ние се намираме в положение на война ", акцентира Мирослав Зафиров, посланик от Организация на обединените нации, взел участие в договарянията сред Израел и Палестина.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР