Около 315 000 души в цялата страна към този момент

...
Около 315 000 души в цялата страна към този момент
Коментари Харесай

315 000 души в страната са на воден режим

Около 315 000 души в цялата страна към този миг са на воден режим, стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов в Народното събрание. Той е зам.-министърът на регионалтото развиване Николай Нанков рапортуваха пред депутатите по рецесията с водата в Перник и други области на България. Изслушването им бе по искане на Българска социалистическа партия.
Управляващите, предстоящо, се оправдаха със остарялата водопреносна мрежа, неналичието на превалявания през тази година и неприятна връзка с локалните ВиК сдружения. Според Димов водното сдружение в Перник е трябвало да работи превантивно, само че не е подхванало потребностите ограничения. Припомняме, че през вчерашния ден шефът локалното ВиК бе уволнен.
Димов разгласи план за ремонт и доизграждане на водна инфраструктура в Перник, тъй като това е единственият регионален град у нас без воден цикъл. Според прогнозите, новата инфраструктура ще понижи загубите на вода с към 2,8 милиона куб. метра.
Николай Нанков изясни, че връзката сред Министерство на регионалното развитие и ВиК Перник била добра, макар че през вчерашния ден персонално той изиска оставката на шефа на сдружението. Потвърди също, че воден режим е трябвало да се въведа по места по-рано. Но, по думите му, поради предизборната акция за локалния избор, това е било отсрочено.
Кметът на Перник би трябвало да реши кой е най-хубавият воден режим за града. Над 90% са загубите на вода по ВиК мрежата на Перник, стана ясно още от отчета на Николай Нанков.
Ремонтът на язовирната стена няма общо с водния режим, твърди зам.-министърът. Търсят се различни разновидности за водоснабдяване. Чакат се резултатите от нови проби на водата в бент. " Долна диканя ", където бе открито съществуването на салмонела.

С остра реакция към думите на Димов и Нанков излезе водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Не е отговорно слънцето, а некадърното ръководство във водния бранш, безапелационна бе тя в изявлението си от парламентарната естрада. С днешвите самопризнания вие сами си отразяхте главите, обърна се Нинова към отрасловите министри.
Шокирани сме от обстоятелството, че заместник-министър от трибуната на Народното събрание сподели, че е схванал от медиите, че с изключение на в Перник, и в други градове има режим на водата, продължи Нинова. Това изречение споделя всичко и удостоверява вчерашните ни думи за безхаберието и безсилието ви - министри четат от медиите къде има проблем с водата. Второто ви самопризнание, което споделя всичко - регионалният шеф на Перник от ГЕРБ чак през вчерашния ден, съгласно зам.-министъра, била схванала, че има пълномощия и отговорности във връзка с водоснабдяването в Перник. И това споделя всичко - какви хора назначавате, знаете ли какво вършат там и какви са им пълномощията. Сами си го признахте в лицето на зам.-министъра, възмути се водачът на социалистите.
Нинова не приема страната да се трансферира цялата виновност върху ВиК сдруженията и кметовете. До скоро и в Перник, и в Шумен, и в Ловеч управляваха кметове от ГЕРБ.
Прехвърлихте виновността с изключение на на ВиК, на кметове, на времето, дъждовете и снега, само че не поехте никаква отговорност за политиката на държавното управление на национално ниво във водния бранш, продължи водачът на Българска социалистическа партия, обръщайки се към Димов и Нанков. Сега ще вземете една-две оставки, с цел да потушите напрежението измежду хората в Перник и другите обитаеми места.
Не можете до дъно да се оправдавате с климата, тъй като сами признавате, че една от главните аргументи е, че водата се губи. Изтича, тъй като няма сменена и рехабилитирана водопреносна мрежа, продължи с сериозната си оценка Нинова. И напомни, че през последните години ръководят държавни управления на Бойко Борисов. Но се оказва, че водопреносната мрежа е остаряла и чак в този момент ще стартират поправки. Къде бяхте 10 години? Да не би това да ви е първи ден на власт, че в този момент ни казвате какво би трябвало да стане, попита Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР