Около 30-40 процента от българите получават пари в плик. Това

...
Около 30-40 процента от българите получават пари в плик. Това
Коментари Харесай

Колко българи взимат заплата в плик и какви са рисковете?

Около 30-40 % от българите получават пари в плик. Това сподели пред Българска телеграфна агенция доцент доктор Люба Спасова от Института по философия и социология при Българската академия на науките (ИФС - БАН), която регистрира резултатите от научно-изследователски план на тематика " Факторна детерминираност на " стопанската система в сянка " в визиите на българското общество ". Резултатите от плана се показват на научна конференция в Българска академия на науките.

" Разбира се, не всички практики, тъй като те са най-различни, са на това равнище, но доплащането " на ръка " се споделя от към 30-40 %, което е извънредно висок % ", добави тя. Доц. Спасова уточни, че тези хора заявяват публично част от сумата, до момента в който останалата я получават в плик.

По думите й аргументите за това са доста. Доц. Спасова посочи, че публикуваното мнение е, че работодателят е този, който инициира този развой за икономисване на налози, само че това се поддържа и от служащия. Също публикувано мнение е, че и за двете страни по този начин е по-добре. Някои от хората обаче са споделили за случаи, когато това се прави и под напън от страна на работодателя.

Според нея, с цел да се преодолеят тези порочни практики, ще изисква много време. На първо място би трябвало да се трансформират културата и настройките. Освен това би трябвало да се работи и върху преодоляването на недоверието към страната и институциите.

Тя посочи, че една от най-сериозните аргументи за единодушието от страна на служащия за приемането на пари в плик е високата беднотия, както и рискът от безработица.

" Част от практиките елементарно биха могли да бъдат разпознати и хванати, само че когато влязат от Инспекцията по труда, те не могат да открият заплащането в плик, тъй като това остава сред двете страни, които са се договорили ", съобщи още доцент доктор Спасова. 

Забелязва се, че над 90 % от младите са склонни да се включат в сенчести стопански практики, допълни тя. Според нея би трябвало да се вкара обучение, което да научи хората на техните права и отговорности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР