Около 3,5% от проверяваните къщи за гости са чисти измами.

...
Около 3,5% от проверяваните къщи за гости са чисти измами.
Коментари Харесай

ДФЗ: 3,5% от къщите за гости са чиста измама

Около 3,5% от проверяваните къщи за посетители са чисти измами. Това съобщи пред bTV шефът на Държавен фонд " Земеделие " Николай Каварджиклиев.

По негови думи това са направени къщи за " фамилията, бабата, стринката, тъщата ".

Той уточни, че при 85% има разминаване с уговорката, който са поели - или бизнес проекта, или работните места.

" Примерно, в случай че се е заел да има 5 индивида служащи, той има един, другите ги няма. Или, в случай че се е заел да има 30% претовареност приблизително целогодишно, той има 1 или 2% такава претовареност, или пък изобщо няма никаква претовареност - издигната е къщата, само че до нея няма връзки, няма електричество, няма ВиК. Чакат страната да им помогне ", изясни шефът на ДФЗ.

Той акцентира, че Фонд " Земеделие " е ревизирал 100% от безусловно всички планове, като все още доста от тях към момента са в давностен период. Всички, при които са открити нередности, би трябвало да възстановят средствата.

Каварджиклиев разясни, че нередностите са няколко разнообразни типа. Едните са по несъблюдение на бизнес проект. Това са и най-често срещаните нарушавания.

По негови думи методологията за оценка на глобите е извънредно демократична - при 50% осъществяване на бизнес проекта не се предстои на наказания.
 OLAF предложи на България да възвърне 30 милиона евро по европейски стратегии
OLAF предложи на България да възвърне 30 милиона евро по европейски стратегии

Засечени са измами с мнимо залесяване и къщи за посетители

Шефът на ДФЗ уточни, че сега се открива каква е сумата, която ще би трябвало да се връща. Водят се диалози с Европейската комисия, с ОЛАФ и се правят спомагателни инспекции.

Каварджиклиев обаче изясни, че Фонд " Земеделие " е прилагащи институция и не прави политики, тактики за развиване на селското стопанство.

" Ние прилагаме законодателството на Република България, управляваме средствата за развиване на селското стопанство и съблюдаваме регламента на Европейския съюз. При това се стараем да бъдем виновни и прецизни в това осъществяване ", уточни той.
 Европейска комисия желае България да върне 28,7 млн. евро от финансираните от Европейски Съюз къщи за посетители
Европейска комисия желае България да върне 28,7 млн. евро от финансираните от Европейски Съюз къщи за посетители

Предупреждават и за следствие

Каварджиклиев уточни, че са заведени 219 каузи, като 36 от тях към този момент са завършили в интерес на ДФЗ.

Припомняме, през 2019 година поради подозрения за нарушавания започнаха у нас, които са финансирани с европари по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов интервал към този момент е изминал.

През ноември същата година стана ясно, че ще бъде наложена на " къщи за посетители ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР