Около 26% от целия кибертрафик е злонамерен бот трафик. Това

...
Около 26% от целия кибертрафик е злонамерен бот трафик. Това
Коментари Харесай

Хакери атакуват IBAN-и на български компании, крадат суми от стотици хиляди евро

Около 26% от целия кибертрафик е злоумишлен бот трафик. Това съобщи по време на конференция заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов във връзка началото на Европейския месец на киберсигурността.

Благовест Кирилов акцентира, че би трябвало за бъдем доста деликатни да не попадаме в клопката на киберпрестъпленията. Той добави, че съществена цел на Министерството на електронното ръководство е да подсигурява и подкрепя киберсигурността – както на хората, по този начин и на бизнеса. Също по този начин и да се подсигурява опция за реакция при произшествия.

Кирилов даде като образец в България хакерската атака в " Български пощи ". По думите му една хакерска атака, която уязви инфраструктурата, ще изложи на риск здравето и живота на жителите.

Той добави, че посредством осведомителна акция електронното министерство ще покаже какво би трябвало да се случва във връзка с гарантиране на киберсигурността, с цел да се защитят другите браншове. Той посочи също и че дизайнът на продуктите за киберсигурност би трябвало да дават отговор на избрани стандарти.

" Важно е да се реагира съответно и комбинирано на всевъзможен тип киберзаплахи ", сподели още Кирилов.

По думите му през месец октомври, отдаден на киберсигурността, ще се случват много забавни неща, като занапред ще има информация за това.

По време на конференцията в Министерството на електронното ръководство стана ясно и че правописните неточности в имейлите са също знак за фишинг офанзиви и потребителите би трябвало да обръщат внимание на това, както и че киберсигурността е споделена отговорност сред институциите.

Служебният министър на електронното ръководство Георги Тодоров откри десетото юбилейно издание на Европейския месец на киберсигурността. „ В ерата на цифровизация и хоризонта за цифрово бъдеще на от ден на ден равнища ние, държавната администрация и всички държавни институции, бизнесът и не на последно място жителите, където е нашият фокус, сме задължени да отделяме повече внимание на персоналната и институционалната си киберсигурност “, съобщи той. По думите на министър Тодоров ролята на страната в тази връзка е особена значима, защото напредъкът допуска и отбрана, която е ориентирана към най-уязвимите, тъй като офанзивите в интернет не познават граници и нямат обществена ориентираност.

Той добави, че България ще се включи в Европейския месец на киберсигурността по неповторим метод – за първи път в Европа ще бъде издадена и валидирана марка на тематика киберсигурност. „ Това е още един метод да засвидетелстваме нашата сигурност към тематиката “, заяви Тодоров.

Заместник-министър Атанас Мазнев уточни, че киберсигурността е споделена отговорност сред институциите. „ Екипността на национално равнище, надлежно построената и осъществена интеграция сред европейските институции, интернационалните институции и осведомителни системи подкрепя нашата активност да можем да вдигнем равнището на киберзащита във връзка с бизнеса, на жителите “, посочи той и добави, че е значимо обществото да е умерено, че никой няма да злоупотреби с данните им.

Комисар Владимир Димитров, шеф на Отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП, сподели, че той и сътрудниците му са единствените 40 служители на реда в цялата страна, които се занимават с над 10 – 15 разнообразни кибер и киберсвързани закононарушения. Той заяви, че най-големият проблем пред тях сега е така наречен „ заменен IBAN “. „ Най-общо казано става въпрос за проведени незаконни групи от Северна Африка, които влизат в имейлите на български компании, трансформират IBAN-а по заплащането, което би трябвало да извърши българската компания “, изясни той и добави, че по този метод българските компании губят сред 50 и 300 хиляди евро, като за година сумата може да доближи до няколко милиона евро. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР