Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на

...
Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на
Коментари Харесай

Ножаров: Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

" Около 25 хиляди компании ще бъдат наранени от смяната на цената на газа ”. Това сподели в студиото на “Събуди се ” Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара. 

“Тези 14% са единствено за последното нарастване, те са доста повече, по отношение на цената на дълготрайния договор- към 25% ”, изясни Ножаров. 

По думите му това нарастване ще затвори избрани браншове и артикули, които са чувствителни за популацията. 

Кипър се разгласи срещу възбраната за превозване на съветски нефт до трети страни

“Това нарастване е много високо за бизнеса. Има огромна неизясненост и липса на предвидимост ”, сподели представителят на Българската стопанска камара.

Според него спорът в Украйна не е причина за повишаването на горивата. 

“Войната единствено усложни казуса, тя не го породи. Още предишното лято започнаха проблемите с електрическата енергия поради неправилната либерализация на пазара в региона на доставката на тази услуга и поради нереформирана бранш ”, разяснява Ножаров и добави, че този е проблем е можел да бъде очакван. 

“Правителството можеше да резервира количество. Оаза се, че частни компании са резервирали количества, а държавните структури - не ”, съобщи Ножаров. “ Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите сътрудници - Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени ”, предложи той. 

За бизнеса обаче по-големият проблем били цените на електрическата енергия. “Очаква се повишаване на всички чувствителни артикули ”, предвижда Ножаров.  “Липсата на предвидимост кара бизнеса да подписва контракти на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който усилва цените, а не толкоз физическото повишаване на цените ”, разясни той.

А настояванията на бизнеса са ограниченията за поддръжка да продължат до тогава- до момента в който е належащо.

Представителят на Българската стопанска камара разяснява и премахването на Данък добавена стойност за енергийните артикули, сподели каза, че това “не взема решение казуса, тъй като съставния елемент на Данък добавена стойност е към 1% от цената на енергийния артикул, което е нищо ”.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР