Около 2050 година това ужасяващо видение може и да се

...
Около 2050 година това ужасяващо видение може и да се
Коментари Харесай

Еврокомисията иска да забрани пластмасовите чинии и прибори или сламки за пиене


Около 2050 година това ужасяващо привидение може и да се окаже действителност: в моретата и океаните да плуват повече пластмасови боклуци, в сравнение с риби. Това е пресметнала Еврокомисията (ЕК), която е желае непременно да предотврати тази заплаха. "Всяка секунда в океаните попадат към 700 кг пластмасови отпадъци", съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс.

Холандецът е упълномощил на специалисти да проучат кои са десетте пластмасови произведения за еднократна приложимост, които морето най-често изхвърля на крайбрежията. Сред тях са пластмасовите чинийки, вилички и лъжички, както и сламките за пиянство. Точно тези произведения Комисията желае да забрани, в случай че бъдат открити други възможности на налични цени.

В началото на май станаха известни елементи от подготвяния нов законопроект, който провокира бурни полемики: в листата на плануваните за запрещение произведения попадаха да вземем за пример освен пластмасовите чинийки и принадлежности, само че и пластмасовите дръжки за балони и даже клечките за уши. По информация на ARD, всички тези продукти за еднократна приложимост остават и във финалния вид на законопроекта. "Имаме съществени учредения да ограничим потреблението на тези произведения, тъй като те в действителност замърсяват природата", споделя евродепутатът на Зелените Бас Ейкхоут.

Европейска комисия счита за неоснователни рецензиите на тези, които настояват, че Брюксел желае да скапе удоволствието на хората, които обичат да пекат на скара или да честват детски рождени дни навън: тъй като от дълго време към този момент има по-екологични заместители на пластмасовите чинийки и приборите за хранене. А и нищо не постанова да си разбъркваме кафето си с съчка, създадена от пластмаса.
 Еврокомисията желае да забрани пластмасовите чинии и принадлежности или сламки за пиянство Еврокомисията желае да забрани пластмасовите чинии и принадлежности или сламки за пиянство / БГНЕС
Германското държавно управление наподобява утвърждава новата европейска регулация: "Там, където е допустимо да сменяем пластмасовите произведения с други, въпросът би трябвало да се реши на европейско равнище, а тези произведения последователно да бъдат извадени от употреба", съобщи пред ARD министърката на околната среда Свеня Шулце. Тя се застъпва също и за това по-голяма част от пластмасовите произведения да подлежат на преработване.

В документа на Европейска комисия се предлага също и основаването на организация за цялостното събиране на празните пластмасови бутилки. Към 2025 година до 90 % от тях би трябвало да бъдат връщани за да се преработват отначало - да вземем за пример посредством заплащане на депозит. Страните от Европейски Съюз би трябвало да лимитират също и потреблението на полиетиленови чашки и опаковки, в които се продават полуфабрикати. Как тъкмо ще го създадат - би трябвало да реши всяка страна сама за себе си. В Брюксел обаче са на мнение, че е допустимо да бъдат налагани и наказания: всяка страна, която не извършва предписанията, да бъде задължена да внася избрана сума в общия европейски бюджет за всеки кг нерециклирани пластмасови боклуци. Тази концепция обаче е още в напълно начална фаза на разискване.

Като цяло предложенията на Европейска комисия вървят в вярната посока, счита зеленият евродепутат Бас Ейкхоут. Но същинският проблем са планините от пластмасови опаковки, създавани от промишлеността, а не дръжките за балони или бъркалките за кафе, споделя той.

Законодателната самодейност на Комисията би трябвало да получи утвърждението на обособените страни-членки, както и на Европейския парламент. Брюксел би желал да покаже някакъв по-конкретен план по въпроса най-късно до идната пролет. Така ще успее в точния момент - т.е. преди идващите европейски избори - да покаже, че не гледа безучастно на казуса със замърсяването на моретата и океаните с пластмасови боклуци. /БГНЕС
 Еврокомисията желае да забрани пластмасовите чинии и принадлежности или сламки за пиянство Еврокомисията желае да забрани пластмасовите чинии и принадлежности или сламки за пиянство / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР