Около 200 души са били арестувани от Министерството на правосъдието

...
Около 200 души са били арестувани от Министерството на правосъдието
Коментари Харесай

Арестуваха 200 души заради лошо строителство в Турция

Около 200 души са били задържани от Министерството на правораздаването на Турция, като повода е хипотетично неприятно строителство на здания след пагубните трусове, блъснали страната на 6 февруари. Те лишиха живота на близо 50 000 души в Турция и прилежаща Сирия.

Заподозрени са общо 626 души. Някои от тях са починали при земетресенията, а други към момента се търсят, написа " Нова телевизия ".

Министърът на правораздаването на Турция Бекир Боздаг съобщи в събота, че са събрани доказателства за нарушавания в хиляди здания.

По данни на Агенцията за бедствия в страната са се срутили над 5700 сгради, а целостта на постройките в някои региони се ревизира.

" Нещото, което поразява най-силно, са типът сривания. Те са такива, които назоваваме " сривания на палачинка ". При тях е мъчно хората под руините да оцелеят. Това прави работата на екипите за търсене и избавяне доста сложна ", сподели Мустафа Ердик, професор по земетръсно инженерство в университета " Богазичи " в Истанбул. 

След предходни бедствия строителните правила в Турция бяха затегнати, което имаше за цел да подсигурява, че актуалните здания могат да устоят на земетресения като този от 6 февруари. Много от развалените здания в засегнатия район наподобява са били нови. Именно по тази причина хората се съмняват, че държавното управление е взело нужните ограничения за сигурност, заяви Си Ен Ен.

" Това, което виждаме тук, несъмнено ни подсказва, че нещо в тези здания не е наред. На първо място не са били проектирани в сходство с разпоредбите или осъществяването не е било качествено ", споделя Ясемин Дидем Акташ, строителен инженер и учител в University College London.

Критики се насочат и поради периодическите строителни амнистии, Това са платени юридически облекчения за бизнесмени, построили планове, при които не са спазени ограниченията за сигурност. Тези освобождавания са предопределени за легализиране на по-стари здания, издигнати без съответните разрешителни. Важно е да се означи, че след амнистиите не се изискваше от бизнесмените да ремонтират парцелите си, с цел да ги приведат в сходство с условията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР