Около 20 процента от пълнолетното население у нас признава, че

...
Около 20 процента от пълнолетното население у нас признава, че
Коментари Харесай

Всеки пети българин има проблем с кръвната захар или сърцето

Около 20 % от пълнолетното население у нас признава, че е търсило лекарска помощ поради кардиологични проблеми и/или диабет. Това сочат данните от извършено социологическо изследване по поръчка на Дружеството на кардиолозите в България, заяви през днешния ден на конференция във Варна във връзка Световния ден на сърцето - 29 септември, ръководителят му проф. Асен Гудев. Той посочи, че това не е класическото епидемиологично изследване, което се прави в медицината.
Още по темата
Допитването е извършено като телефонно изявление сред 17 юни и 3 юли с представителна извадка за пълнолетните поданици на страната, сподели шефът на Центъра за разбори и маркетинг, който е провел сондажа, Юлий Павлов. Той се включи онлайн в конференцията. Павлов посочи, че са интервюирани 9835 души.

Данните от допитването сочат, че 79.6 % от интервюираните не са записали сърдечно-съдови проблеми и нямат диабет. Останалите 20.4 % са споделили или за сърдечно съдов проблем, или за диабет, или и двете. Тези, които заявяват, че имат проблем, имат добра здравна просвета, настройка да се лекуват, сподели Павлов. Той добави, че когато е изчисляван процентът по отношение на цялото пълнолетно население, организацията се е базирала на данните на Национален статистически институт към края на предходната година или на база към 5.6 милиона души. Той добави, че след две години проучването ще бъде повторено, с цел да се види какъв е трендът.

Проф. Гудев сподели още, че най-честият кардиологичен проблем е артериалната хипертония . За това са съобщили 50 % от хората, които имат някакъв кардиологичен проблем.

По думите му смъртността от сърдечно-съдови болести продължава да бъде доста висока в целия свят . По думите му това води до понижена дълготрайност на живота и до повишение на инвалидизацията.

Всяка година в Европа 1 800 000 умират от сърдечно-съдови болести, или " изчезва " един град, колкото София , уточни проф. Гудев.

Индиректно изследването у нас удостоверява наклонността, която от дълго време е реалност - че у нас преждевременната смъртност, преди 65-годишна възраст, е много висока.

Началникът на клиниката по кардиология на УМБАЛ " Св.Марина " във Варна проф. Йото Йотов уточни, че рисковите фактори за сърдечно-съдовите болести са нарасналите стойности на артериално налягане, наднормено тегло, нарасналите равнища на холестерол, замърсяването на въздуха и други.

Тази година акцията, която се провежда от Световната кардиологична федерация, е " Използвай сърцето си " - да се предизвиква физическата интензивност, да обръщаме внимание на нашето кардиологично здраве.

По-късно през днешния ден в курорта " Албена " ще стартира 17-ия Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България, в който се чака да вземат участие присъствено и виртуално близо 1000 експерти от страната и чужбина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР