Около 20 хиляди цивилни успяха да напуснат обсадения пристанищен град

...
Около 20 хиляди цивилни успяха да напуснат обсадения пристанищен град
Коментари Харесай

20 000 цивилни успяха да избягат от Мариупол, белгийски военен дезертира и отиде на фронта

Около 20 хиляди цивилни съумяха да изоставен обсадения пристанищен град Мариупол с персонални коли, съобщи през днешния ден представителят на украинското вътрешно министерство Вадим Денисенко, съобщи Ройтерс.

Жителите на Мариупол останаха без отопление, електричество и течаща вода за дълги интервали от време през миналите две седмици, оповестиха украински представители. Най-малко 200 хиляди души имат незабавна потребност от евакуация, се посочваше в данни на украинските управляващи, оповестени по-рано тази седмица.

Службата за гражданска отбрана на Харковска област, Източна Украйна, съобщи през днешния ден, че минимум 500 поданици на Харков са починали от началото на съветското навлизане на 24 февруари, съобщи Ройтерс.

Двама белгийски бойци пък са напуснали въоръжените сили, с цел да отидат да се бият на фронта в Украйна, оповестиха локални медии.

По данни на белгийското министерство на защитата, единият боец е подал доклад за овакантяване, а другият е дезертирал, без даже да предприеме тази административна стъпка. Министерството декларира, че сходни дейности са неприемливи и съставляват непокорство.

Войниците са били част от контингента от към 300 бойци, изпратени от Белгия в Румъния преди дни за отбрана на източния фланг на НАТО. Белгийските военни ще работят под френско командване в интернационален съюзнически батальон.

В началото на март белгийският министър на защитата Людивин Дедондер съобщи, че не се планува белгийски военни да бъдат изпращани на фронта в Украйна. Белгийските военнослужещи са били предизвестени да не потеглят по стъпките на двамата свои някогашни сътрудници. Засега няма удостоверение дали напусналите са взели със себе си оръжие и униформи.

По-рано тази седмица белгийски медии оповестиха, че над 100 доброволци са декларирали предпочитание пред украинското посолство в Брюксел да се причислят към украинските въоръжени сили, с цел да се бият против съветските войски. Двайсетина от искащите са отпътували за фронта, като са били авансово тествани от белгийското контраразузнаване, с цел да се откри, че имат чисто правосъдно минало и нужната военна подготовка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР