Около 2,1 млн. души са българите, които не могат да

...
Около 2,1 млн. души са българите, които не могат да
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Около 2,1 млн. българи не могат да отопляват жилищата си

Около 2,1 млн. души са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите, сочат данни на Евростат. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на форума " Енергийната беднотия - нови модели и принадлежности за справяне ", проведен от Конфедерацията и Фондация " Фридрих Еберт " България.

Според него това се дължи на ниски приходи, ниска енергийна успеваемост на постройките и високи цени на електрическата енергия.

" Достъпът до различни енергийни разновидности също е недорасъл ", безапелационен е Димитров, съгласно който енергийната беднотия е възходящ проблем в Европа и България и има заплаха да се задълбочава.

По думите му над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна беднотия като този брой може да нарасне до 80 млн., съобщи Българска телеграфна агенция.

" Без да имаме формулировка за енергийно небогати, подкрепяме към 350 хиляди лица и фамилии с близо 500 лв. за целия сезон. Нито толкоз са енергийно бедните, нито пък това е поддръжката, която имат потребност да получат ", разяснява още президентът на Конфедерацията.

Той подсети, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима.

" Като ги определим енергийно бедните, идва огромният въпрос по какъв начин ще ги подкрепяме, тъй че да е значимо и съгласно мен друго от сегашните 100 лв., които се падат на зимен месец ", добави Димитров.

Той акцентира, че Планът за възобновяване и резистентност е поел ангажимент да се регламентира определението за енергийна беднотия и да се открият критерии за установяване на семействата в състояние на енергийна беднотия и уязвимите консуматори. Оказва се, че три министерства са ангажирани с изработването на дефиницията – на енергетика, на районно развиване и на труда.

" Към сегашния миг не сме доста напреднали ", заключи Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР