Около 19 000 полицаи и войници от жандармерията са мобилизирани

...
Около 19 000 полицаи и войници от жандармерията са мобилизирани
Коментари Харесай

19 000 полицаи и военни ще следят за спазването на локдауна в Истанбул

Около 19 000 служители на реда и бойци от жандармерията са мобилизирани в Истанбул, с цел да управляват спазването на поради епидемията от COVID-19. Това заяви в Twitter валията на града Али Йерликая преди влизането в действие на локауна от 19 часа довечера, съобщи.
Локдаунът ще продължи до 17 май. По думите му в 15-милионния мегополис Истанбул през този интервал ще има 335 КПП-та, където ще дежурят непрекъснато към 3 хиляди служители на реда и над 500 бойци от жандармерията. Екипи на бреговата защита също непрекъснато ще управляват морската територия на мегаполиса. Контролните органи ще ревизират разрешителните. На нарушителите ще бъдат налагани санкции, изясни валията.
 Решено: Три седмици цялостен локдаун в Турция Решено: Три седмици цялостен локдаун в Турция
В продължение на три седмици - от четвъртък вечерта до 17 май, в Турция ще се ползва цялостен локдуан. Решението, което цели да спре разп...
Пълното затваряне в народен мащаб разгласи преди няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган. От 29 април до 17 май ще бъдат затворени дребните магазини, заведенията за хранене, лавките за продажба на алкохол и цигари, кафенетата, фризьорските и козметичните салони, спортните комплекси, басейните и спа-центровете. Повечето компании ще работят онлайн. Учениците от всички класове ще учат онлайн, детските градини ще бъдат затворени. Големите търговски вериги през седмицата ще работят от 10 сутринта до 17 вечерта, а в неделя ще бъдат затворени. Част от публичните институции, измежду които данъчните служби, ще работят с понижено работно време. Банките също ще работят.
Гражданите над 65-годишна възраст и под 18 години ще би трябвало да си стоят у дома. Изключения ще се позволяват за извършване на покупки в кварталния магазин или със особено позволение. Най-строгите ограничавания са в междуградските транспорти. Транспортните компании ще транспортират единствено със специфични позволения, с 50 на 100 запълненост на местата в рейсовете. Редица браншове от производството, жилищното строителство, автомобилната промишленост няма да прекъсват работа. Ще работят и кварталните магазини, фурни, сладкарници. На чиновниците, които ще работят през този интервал, се обезпечават разрешителни. Задължително е носенето на разрешителните; тези, които не показват разрешителни, ще подлежат на наказания, предизвести истанбулският валия.
В същото време държавното управление затвори и дребните магазини, в които се продават алкохол и цигари. Това провокира неодобрение у болшинството турци, освен от светските среди. Оценява се като следващ опит на президента Ердоган да наложи възбрана върху персоналните усети и желания на турците въз основата на религиозните усеща. " Има хора, които избират да не употребяват алкохол през свещения мюсюлмански месец Рамазан, други въобще не пият, трети пият у дома или в заведение, всичко това е въпрос на персонален избор, не може да се постановат забрани. Сега нас ни затварят, въпреки да сме с сан на квартален магазин. Това е единствено, с цел да наложат забрани на хората, употребявайки религиозните им чуства или епидемията, сподели Дурсун Кескин, продавач в квартален магазин.
Междувременно хиляди хора се изнесоха от Истанбул към по-малките обитаеми места, вилните зони, курортите по морето, където ще прекарат 3-седмичния локдаун. Вчера и през днешния ден по пътищата в страната се образуваха огромни тапи. Свещеният мюсюлмански празник Рамазан байрам тази година съответствува с наложения локдаун /13-17 май/. Така че милиони турци ще прекарат празника в домовете си, без обичайното вървене по посетители и на всеобщи молебствия в джамиите. Затворени ще останат на Великден и църквите на българската православна общественост в Истанбул - Българската екзархия, Желязната черква " Свети Стефан ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР