Около 18 000 незаконни мигранти са пристигнали в Европа по

...
Около 18 000 незаконни мигранти са пристигнали в Европа по
Коментари Харесай

ООН с нови данни за мигрантите в Европа

Около 18 000 противозаконни мигранти са пристигнали в Европа по суша от началото на януари. Това е седем пъти повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година, заяви през днешния ден Организация на обединените нации, уточнявайки, че най-често употребяваният маршрут е този от Турция към Гърция, съобщи Франс прес.

Според статистиката на Международната организация по миграция (МОМ), повече от една пета от противозаконните мигранти, идващи в Европа, идват по суша.

Увеличеният брой на пристигналите по суша съответствува с

понижаване на пристигналите по море,

като маршрутът от Либия става все по-труден поради увеличените патрули на либийската брегова защита. МОМ заяви, че от началото на годината към 74 500 мигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море, против близо 129 000 за същия интервал на 2017 година

Агенцията на Организация на обединените нации посочи, че по най-често употребяваният маршрут Турция-Гърция, управляващите са съобщили за общо 12 166 пристигнали по суша от началото на 2018 година За съпоставяне, Гърция е записала през цялата предходна година към 5550, пристигнали по суша. Над 50% от пристигналите в Гърция са сирийци, иракчани и афганистанци, съгласно МОМ.

Европейската организация за гранична и брегова защита (Фронтекс) обаче заяви през днешния ден, че

броят на мигрантите, които прокосяват западната част на Средиземно море, с цел да стигнат до Испания, се е нараснал повече от два пъти

през първите осем месеца на тази година по отношение на същия интервал на 2017 година

Фронтекс е записал от януари до август "близо 29 600 незаконни пресичания на границата по западносредиземноморския маршрут, над два пъти повече от предходната година ". Близо 6500 души са стигнали до Испания предишния месец, което също е над два пъти повече от данните за август 2017 година Повечето хора са били от Мароко, Гвинея и Мали.

Фронтекс удостовери, че като цяло броят на хората, прекосили Средиземноморието, е паднал с 40% от равнищата предходната година до към 86 500 души. Това се дължи на внезапното намаляването на броя на хората, бягащи от обхванатата от раздори Либия за Италия, главния миграционен маршрут към Европа през последните години.

Далай Лама: Европа принадлежи на европейците

Меркел: Начинът, по който се оправим с мигрантите ще дефинира пътя на Европа

Оставка в Италия в символ на митинг против мигрантите

Нов скандал с мигранти в морето, италиански транспортен съд ги върна в Либия

Криза в Средиземно море: никой не желае транспортен съд с мигранти

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР