Около 170 проверки в големи търговски центрове в страната и

...
Около 170 проверки в големи търговски центрове в страната и
Коментари Харесай

170 проверки извърши КЗП в Черния петък, има и нарушения

Около 170 инспекции в огромни търговски центрове в страната и онлайн магазини е направила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) на " Черния петък " през вчерашния ден, при които са установени 25 нарушавания, заяви ръководителят на Димитър Маргаритов. Основно става въпрос за изкуствено завишаване на цените директно преди акцията, с цел да се популяризира по-висок % отстъпка, до момента в който по закон стоката би трябвало да е продавана на остарялата цена най-малко месец преди оповестяване на понижението.
Инспекторите са попаднали и на случай, в който е оповестена остарялата, по-висока цена и % понижение, без да е посочена новата. В хода на инспекцията обаче излиза наяве, че преди да бъде осъществена договорката, потребителят е осведомен от продавача за действителната цена, която ще заплати. " Съществува известна логичност в това, тъй като в случай че тази промоция трае единствено един или два дни, даже по-голям риск би се основал, в случай че промените етикетите на безусловно всички артикули с нови цени и на идващия ден би трябвало отново да ги промените, в сравнение с в случай че обявите правилно % и информирате клиента за точната сума, която би трябвало да заплати ", разяснява Маргаритов в предаването " Имате думата " по Канал 3.

" В някои случаи, макар че се анонсира % понижение и нова по-ниска цена, на касата се таксува остарялата цена ", даде различен образец ръководителят и сподели, че това са обособени случаи, които демонстрират, че въпреки и не всеобщо, въпреки всичко има опити за заблуждение на потребителите. " Когато установим такива нарушавания, издаваме заповеди, с които забраняваме по-нататъшното им упражняване и постановяваме наказания ", добави ръководителят и уточни, че в последните години произнасянията на Комисията за нелоялни практики са се нараснали, като за цялата предходна година те са към 300 и засягат практики в комерсиалните, туристическите обекти и онлайн пространството. Според него това не значи, че търговците са станали по-недисциплинирани, а се дължи на по-затегнат надзор и особено внимание върху нелоялните търговски практики, защото засягат безграничен кръг консуматори.

Продължават напъните на КЗП за ограничение на нелоялните практики и в областта на телекомуникациите. По силата на правосъдни спогодби два от мобилните оператори понижиха на до три месечни такси неустойките при предварително преустановяване на срочен контракт, като напълно скоро се чака тази режисура да бъде възприета и от третия. Съдът е удостоверил и произнасянето на Комисията, че не може да бъде спирана услугата по контракт, по който потребителят е безупречен длъжник, поради отговорности по различен, напомни още ръководителят. В последните 2-3 години постъпващите в комисията тъжби против доставчиците на услуги в бранша е намалял в процентно съответствие - от 50% на 30%.

Според Маргаритов контролният орган би трябвало в някаква степен да играе роля и на регулатор в връзките потребител-търговец. " Когато провериш, установиш нарушаване, наложиш глоба, това не води единствено по себе си до угаждане на засегнатия консуматор. Целта ни би трябвало да е и да способстваме за това потребителят да получи отплата, да бъде ориентиран вярно, в случай че е належащо да предприеме последващи стъпки - да вземем за пример, да се обърне към функциониращите към нас помирителни комисии за извънсъдебно решение на потребителски разногласия. Това е прийом, по който може да се стигне до решение на спор и то да удовлетворява и двете страни. Тук има регулаторен детайл в активността ни, който също е напълно в интерес на потребителите ", изясни той.

" Да имаме претенцията, че ще успеем да повлияем ние дотолкоз на пазара, че той да се успокои и да бъде съвсем идеален - не, само че ние можем да дадем нашия принос главно с контролната активност, с работата по предварителната защита, с открити от нас и при обмяната на информация с сътрудници от други страни положителни практики и това да повлияе благотворно и на самия пазар, който да се саморегулира ", приключи ръководителят.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР