Около 1500 нашенци са се отказали от българския си паспорт

...
Около 1500 нашенци са се отказали от българския си паспорт
Коментари Харесай

Вече не просто бягаме от България! Вече я заплюхме! Хиляди нашенци хвърлиха паспортите си, защото

Около 1500 нашенци са се отказали от българския си паспорт през последните шест години. Това демонстрират данните на комисията за българско поданство към президентската институция от 2012 година до края на юни 2018 година, написа " Монитор ".

Става дума за българи, които трайно живеят на територията на друга страна и са поискали да придобият нейното поданство. Отделно от това измежду тях има и такива, които са се отказали от българските си документи поради невъзможността да запазят двойно поданство.

Така броят им на година варира сред 150 и 230 души, като единствено през 2015-а има самобитен връх когато 377 българи са се отказали от БГ поданството си за сметка на непознато такова. От началото на тази година до момента пък техният брой е 162-ма души.

Страните, поради които нашенците най към този момент сменят поданството си, са Холандия, Австрия и Норвегия, като през годините първите две си оспорват и разменят челното място в класацията.

През предходната година 89 българи са се сдобили с холандски паспорт, 77 - с австрийски, а 36 - с норвежки. Сред другите желани страни са Англия, Германия, Испания, Италия, Русия, Съединени американски щати, даже Сингапур и Швейцария. През годините се появяват и страни като Канада, Полша, даже Румъния, Гърция и Македония.

Наред с тях през последните шест години управляващите у нас са лишили натурализацията на 146 души, като основите аргументи за това са свързани с публичния ред и националната сигурност, възбрана да влизат в Шенген, търсене от Интерпол или друга работа, укриване на престъпни регистрации или правосъдна присъда. В отчетите обаче не се показва от каква народност са въпросните хора.

Отделно от това от 2012 до 2017 година от президентството са отказали поданство на общо 3629 души, като за над 3500 това е станало по предложение на правосъдния министър, а за 105 отводът е след решение на вицепрезидента.

Причините са свързани с националната сигурност, необоснован БГ генезис или възложен подправен документ за подобен, закононарушение или влезнала в действие присъда или пък незадоволително безапелационни доказателства за принос към страната, който би могъл да докара до натурализация. На 4-ма души пък е отказано БГ поданство поради съзнателно закононарушение в страната, от която идват. През предходната година лицата, които са се разминали с БГ паспорт, са 634.

Всяка година комисията излиза с отчети за това какъв брой души са получили български персонални документи. От началото на тази година новите българи са над 4600.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР