Около 150 нелоялни търговски практики при големите вериги е открила

...
Около 150 нелоялни търговски практики при големите вериги е открила
Коментари Харесай

Открити са 150 нелоялни практики при големите търговци

Около 150 нелоялни търговски практики при огромните вериги е разкрила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) при осъществените от нея инспекции, заяви ръководителят ѝ Стоил Алипиев пред БНР в неделя. По думите му е тревожна наклонността броят на установените нарушавания да надвишава броя на направените инспекции – при 350 инспекции са открити 370 нарушавания.

" Нелоялните търговски практики в подобен огромен размер са мощно притеснителна наклонност. Това значи, че този проблем е бил подценяван или толериран дори в продължение на много време ", разяснява Алипиев.

По думите му това е значителен проблем, " тъй като позволени в огромен размер, упражнявани от търговци, които имат доминиращ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са причина за изкуствено завишаване на цени ". " Упражнявани в такива огромни размери, упражнявани от търговци, които имат този огромен пазарен дял, те неизбежно завличат всички останали участници в пазара ", уточни още ръководителят на КЗП.

Една стока коства толкоз, колкото потребителят дава единодушие да я закупи. Въпросът е дали той дава единодушие в резултат на негов осведомен избор или в резултат на това, че е измамен, разяснява Алипиев.

Той даде образци, при които търговецът притегля хората с подвеждащи послания и промоции. Има даже случаи, при които стоката е с 20-30% по-висока цена от тази в конкурентни обекти.

Друга постоянно срещана процедура е търговецът да притегля клиенти с промоционални артикули, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е належащо, макар цената.

" Срещаме практики, които подвеждат потребителя по разнообразни метод, да вземем за пример промоция " Плащаш 2, получаваш 3 ". Има случаи, в които стоките са по този начин подредени, че като вземеш първата или втората, на касата се оказва, че тази стока не е в промоция ", изброи ръководителят на КЗП.

Отбеляза, че делът на огромните търговски вериги на пазара на хранителни артикули е доминиращ - сигурно е над 50%, и тяхната държание изкривява пазара. Според него също по този начин би трябвало да се намерения за увеличение на санкциите за нарушавания – вмомента оптималната е 50 хиляди лева

Той съобщи, че нямат сигнали за опити техни инспектори да бъдат " стимулирани " от нарушителя, тъй че да не сформират акт.

Алипиев чака от 3 до 6 месеца потребителите да усетят резултатите от инспекциите.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР