Около 150 години след края на робството в бившите ѝ

...
Около 150 години след края на робството в бившите ѝ
Коментари Харесай

Очаква се Нидерландия да поднесе официално извинение за робството

Около 150 години след края на робството в някогашните ѝ колонии Нидерландия има намерение да сервира публично опрощение за тази неправда, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на ДПА.

Очаква се този следобяд нидерландският министър председател Марк Рюте да държи тирада по този въпрос в Хага. Освен това са планувани речи на представители на нидерландското държавно управление в някогашната колония Суринам, която се намира в Южна Америка, а също по този начин и на шест карибски острова, които към момента са под нидерландска власт.

Нидерландия в миналото е била третата по величина колониална мощ в света и за интервал от 200 години е съумяла да пороби към 500 хиляди души, отбелязва ДПА. Повечето от тях са били пленявани в Западна Африка, след което са били продавани и принуждавани да работят на плантациите в Суринам и Антилите.

Нидерландското кралство е една от последните страни в Европа, които публично отстраняват робството - това се случва на 1 юли 1863 година Фактическият му край обаче настава чак през 1873 година

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР