Около 140 малки водноелектрически централи (ВЕЦ) са построени незаконно от

...
Около 140 малки водноелектрически централи (ВЕЦ) са построени незаконно от
Коментари Харесай

Около 140 ВЕЦ-а са построени незаконно от политици или техните деца

Около 140 дребни водноелектрически централи (ВЕЦ) са издигнати нелегално от политици, техните деца или доближени, разкрива следствие на екип на Нова телевизия.
Проблемът е, че тези уреди са построени върху земя, която е обществена държавна благосъстоятелност, и нямат отстъпено право на градеж на нея. Това значи, че тези обекти са издигнати и въведени в употреба нелегално, показват от Нова телевизия. С този извод се съгласява зам.-министърът на районното развиване Валентин Йовев.
Бумът на издаването на позволения за градеж на дребни Водноелектрическа централа е след 2000 година, когато влиза в действие Закона за водите по времето на Тройната коалиция. Строителството на самите уреди става по времето на първия кабинет на Бойко Борисов.
Съоръжения или елементи от тях са издигнати в коритото на дребни реки, а земята там е обществена държавна благосъстоятелност и построяването може да се случи при избрани условия. Едно от тях е вложителите да имат документ за благосъстоятелност върху реката. Такъв документ обаче няма по какъв начин да се издаде, тъй като реките са обществена държавна благосъстоятелност. За това е належащо притежателите на тези уреди да имат издадено отстъпено право на градеж, решението за което се взима от Министерския съвет.
За три от дребните ВЕЦ-ове има издадено позволение за отстъпено право на градеж. За останалите към 140 обекта обаче няма. Те са издигнати "въз основа на позволение за прилагане на воден обект, който се издава от Басейнова дирекция ", изясни Георги Даракчиев от Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК) пред Нова телевизия.
Басейновите дирекции са на послушание на Министерството на околната среда и водите.
"Не е задоволително (да се строи Водноелектрическа централа в река с сходно разрешение), тъй като не е да гребат с кофи от водата, да черпят с маркуч и да поливат. Това е водоползване, водовземане. Те построяват оборудване вътре в коритото на реката ", разяснява някогашният длъжностен министър председател и ръководител на Народното събрание по времето на тройната коалиция Огнян Герджиков, който е професор по право.
Еколози от години се афишират против построяването на сходни централи, защото те са на дребни реки. Понякога на една река има няколко такива уреди. Те пречат на напредването на рибата и тя измира. Някои даже непосредствено употребяват всичката вода от реката и след тях просто към този момент няма река. Другаде коритото на реката след подобен Водноелектрическа централа е задръстено, което основава риск за наводнения при мощни превалявания и преливане
Печалбата от сходни уреди обаче е огромна и обезпечена, тъй като така наречен "зелена сила " се изкупува на висока цена от страната.
Собственици на тези ВЕЦ-ове са някогашни и сегашни политици, техните деца или доближени. Имената на някои от тях ще станат известни в неделя, когато ще бъде излъчено цялото следствие по Нова телевизия.
Според журналиста Генка Шикерова повода това да се случи е в контролните органи – основните архитекти на общините и ДНСК, а не в вложителите, които са дали желаните от тях документи.
"Малки реки, огромна спекулация ", заключи случая водещият Виктор Николаев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР