Около 100 000 българи със слухови и/или говорни увреждания вече

...
Около 100 000 българи със слухови и/или говорни увреждания вече
Коментари Харесай

Хора с говорни, слухови, зрителни проблеми вече могат да сигнализират на тел. 112

Около 100 000 българи със слухови и/или говорни увреждания към този момент могат да подават сигнали до незабавния номер 112 посредством мобилно или уеб основано приложение.

Това става посредством текстови известия, които непосредствено се генерират в системата. Това изясни Александър Соломахин от българската софтуерна компания " Перси " ООД.

Компанията даде четири сървъра, които обслужват телефона за незабавни случаи 112. Сървърите се употребяват за програмен продукт, който работи с хора със слухови и говорни увреждания. Те са с последно потомство 16 нуклеарни Intel Xeon Scalable, прецизираха от компанията.

Припомняме, на 10 май шефът на системата за незабавни повиквания 112 Цветомир Цеков разгласи, че се създава възобновяване на системата 112 тъй че да приема и видео, и текстови известия.

Към момента българите със слухови, речеви и зрителни проблеми мъчно могат да потърсят помощ в случай че изпаднат в неволя поради механически компликации.

Приложението е налично както от смарт телефон и таблет, по този начин и от компютър. Подаването на сигнала става посредством кликане върху иконата за спешна помощ, полиция или пожарна. След което се отваря панел, който съдържа авансово дефинирани изречения, които с едно натискане непосредствено се изпращат към 112.

Сигнал може да се подава и посредством чат с оператор. В него би трябвало да се каже какъв е казусът и се натиска бутон: " изпрати ". На незабавния номер имат и свързване със незабавния номер е и мигновеният чат, при който всеки написан знак се изпраща автоматизирано към оператора.

Веднага след приемане на информацията се изпраща и нужната помощ. Важно е обаче да се остане на линия до момента в който се хване джипиес сигнал. По сходен метод действат и системите за незабавни повиквания на Белгия, Унгария, Полша и райони на Италия. Българското приложение е най-хубавото от всички създадени в Европейски Съюз, сподели Александър Соломахин.

Ползвателите на новото приложение би трябвало да имат регистрация. В нея се показват трите имена, ЕГН, адрес, лице за контакт, както и фотография, номер и дата на годност на ТЕЛК-ово решение. От компанията прецизират, че попълването на имената и телефона на разположение за контакт не е наложително. В случай на случай служители на реда или медици ще могат да спомагат като отидат на място.

Фалшивите сигнали до незабавния тел. 112 се санкционират с санкция от 200 до 20 000 лева

Софтуерът е създаден от компания, сключила контракт с ДНС112-МВР след извършена социална поръчка. Той е резултат от признатите през 2016 година промени в Закона за Националната система за незабавни повиквания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР