Оказва се, че официално Марин Димитров, по-известен с прякора си

...
Оказва се, че официално Марин Димитров, по-известен с прякора си
Коментари Харесай

Контрабандистът Марин Димитров уволнен от МВР заради парти с мафиота Роко и Иван Татарчев

Оказва се, че публично Марин Димитров, по-известен с прякора си Ярата, публично е безпаричен като църковна мишка. Припомняме, че той бе упрекнат за контрабанда на цигари, дружно със сина си Стефан, подземният необут Николай Николов – Паскал и шефката на Агенция „ Митници “ Петя Банкова.

 

За дългогодишната му кариера като сътрудник на Държавна сигурност, офицер от Министерство на вътрешните работи след измененията на 10 ноември 1989 година, а след това шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), Димитров съумява да се снабди единствено с един апартамент в Хасково и голяма къща с басейн в близко село.

 

За чувалите с пачки евро, каквито фотоси към този момент се появиха, а и самият той в предишното се хвалел, можем единствено да се досещаме…

 

Марин Димитров – Ярата (вдясно)

Оказва се, че Марин Димитров – Ярата има оперативно забавни контакти още от първите години на прехода. Като държавен чиновник той си разрешава да прескача рамките на закона, само че постоянно съумява да се измъкне от правосъдни каузи. Спасяват го положителните му контакти с авторитетни политици и магистрати.

 

Доклад на комисията по досиетата освети Марин Димитров като сътрудник Христов на Държавна сигурност. Вербуван е през 1982 година Писаните от него доноси от дълго време са унищожени, само че очевидно са оценени уместно от водещия му офицер. Така, 3 години след вербовката, сътрудник Христов е притеглен от органите на щатна работа. Димитров остава на работа и след измененията на 10 ноември 1989 година когато хиляди негови сътрудници от Държавна сигурност са небрежно уволнени.

Вместо на борсата, Ярата е преназначен в работа „ Сигурност “ (контраразузнаването) към Регионална дирекция на вътрешните работи – Кърджали. Там стига до чин майор, преди да бъде уволнен поради „ дейности, несъвместими с поста му “. Чиновнически израз, с който се стимулира отстраняването на чиновници на Министерство на вътрешните работи, засечени да другаруват с хора от подземния свят.

 

Спецченгета си напомнят, че Марин Димитров е уволняван на два пъти от контраразузнаването. Първия път е възобновен от съда. Негови сътрудници разказват решението на магистратите като извънредно скандално. Те напомнят, че по това време Димитров парадира с контактите си на високо равнище в правосъдната система. Сред най-близките му са окръжният прокурор на Кърджали Лазар Базлянков и неговата заместничка Елисавета Пенчева. „ Всеки месец им давам заеми до заплата “, хвали се пред публицисти Димитров.

 

Иван Татарчев 

Подобни хвалби, по какъв начин контраразузнавачът „ си е купил “ висши магистрати, има в не една полицейска разработка. В един миг майор Димитров минава всевъзможни граници и няма по какъв начин да остане в Министерство на вътрешните работи. До второто му уволняване се стига след ваучър през септември 1996 година във връзка годишнина от сватбата му. Тържеството се организира в кърджалийския хотел „ Резиденцията “, който се държи от тамошния необут на ВИС-2 Николай Сурков.

Специален посетител на празненството е основният прокурор Иван Татарчев, който идва с вярна тайфа магистрати от София, Варна, Смолян и Кърджали. Всички се натряскват порядъчно и викат стриптийзьорки.

 

„ Бай Иван ми е добър другар “, ще се похвали след това Марин Димитров. На пръв взор в сходен ваучър, в случай че изключим стриптийзьорките, няма нищо неправилно. Извън мястото на провеждането му в хотел на ВИС-2, и с какви пари е платено. Да напомним, че в тези години полицейските заплати са извънредно ниски. Проблем основава различен от гостите на организирането от спецченгето празненство – фамозният кърджалийски мафиот Ерджан Рашид – Роко. Скандалният престъпник е доведен персонално от един от шефовете на Регионална дирекция на вътрешните работи – Кърджали, а домакинът майор Димитров го настанява на една маса с основния прокурор Иван Татарчев.

 

Ерджан Рашид - Роко 

За тържеството, на което власт и мафия подвигат дружно чаши, се схваща напролет на 1997 година, когато Роко е задържан зрелищно в Кърджали по обвиняване, че има подправена валута. След акцията са осветени куп нерегламентирани връзки сред Роко и известни политици и ченгета. Разкритията водят и до чистка в Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Сред изританите е и майор Марин Димитров – Ярата.

Въпреки уволнението си той не се отхвърля от своя приятел мафиот. „ Роко ми е другар и ще ми бъде още по-голям другар “, изяснява пред публицисти Димитров.

 

Позорното уволняване от Министерство на вътрешните работи през 1997 година не е спънка Ярата да продължи кариерата си държавната администрация. През 2009 година е назначен за началник на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА).

 

За късия си престой на поста съумява да натрупа имидж на герой с корупцията.

Повод е конкурс за доставка на катери, които организацията би трябвало да купи. С претекст, че в бюджета на ИАРА няма нужните 12,5 млн. лева, Димитров приключва поръчката, а малко по-късно шефът на компанията победител Росен Маринов и тогавашният зам. вътрешен министър Раиф Мустафа му оферират подкуп, с цел да размишления.

Вместо да вземе парите, Димитров се свързва със свои някогашен сътрудник от контраразузнаването. Следва акция на ДАНС, при която са задържани Мустафа и Маринов. На двамата са повдигнати и обвинявания, само че съда ги оправдава.

 

Заслугите на Марин Димитров като герой с корупцията не съумява да му резервира поста отпред на ИАРА. През лятото на 2009 година, когато на власт идва ГЕРБ, той е уволнен и се връща в Хасково.

Тогава са засечени и първите му контакти с контрабандиста Николай Николов – Паскал, настояват осведомени. При държавното управление на Пламен Орешарски Димитров насмалко да се върне отпред на ИАРА. Слуховете за назначението стават мотив от националната асоциация на риболовците да заплашат с митинги. Риболовците тогава припомниха, че за шестте месеца, до момента в който Димитров преди е отпред на ИАРА, са блокирани всички европрограми в бранша.

 

Рибарите  припомниха хвалбите на Марин Димитров, че е единственият човек от остарялата Държавна сигурност, който е „ управлявал “ оперативно Ахмед Доган. Така или другояче, завръщането му отпред на организацията се реализира.

 

Димитров още веднъж излиза на ярко през 2021 година, когато ГЕРБ към този момент са паднали от власт. Ярата желае среща със служебния вътрешен министър Бойко Рашков, с цел да даде показания, че Бойко Борисов е заплашвал със разпра очевидец по дело за рушвет от 200 000 лв. против някогашния аграрни министър Мирослав Найденов. По самопризнания на Рашков Марин Димитров извършва обещанието си и свидетелства за аферата с рушвета.

 

Оттогава двамата се сближават и имат още голям брой срещи. Покрай Рашков Марин Димитров завързва контакти и с други висши ченгета, да вземем за пример с уволнения към този момент основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

След показанията на Димитров, Министерство на вътрешните работи стартира следствие, само че от прокуратурата отхвърлят да се занимават със случая. Обвинителите се оправдават, че са създали инспекция още преди 11 години и тогава доказателства не са открити.

 

Синът се пъне да е народен представител от Българска социалистическа партия

Марин Димитров има положителни контакти и с Българска социалистическа партия, настояват осведомени. Благодарение на тях предходната година съумява да пробута в листите на столетницата за парламентарните избори сина си Стефан.

 

При представянето на листата Стефан Димитров е разгласен за сполучлив млад бизнесмен. Явно раздаването на бързи заеми на безработни против големи лихви се брои за нещо свръхуспешно и похвално. След като не става народен представител от Българска социалистическа партия, Стефчо очевидно се захваща с контрабанда на цигари като част от групата на Паскал.

 

Частна компания му строи тир паркинг

Освен жилището в Хасково и къщата с басейн на село, с част от пачките евро, Марин Димитров – Ярата, си купува 20-ина декара земя край пловдивското село Шишманци. Върху имота през 2018 година стартира строителство на голям тир паркинг. В сходен комплекс проверяващите групата на Паскал откриват цигари без бандерол за 3 млн. лв., натъпкани в полуремарке на камион.

 

До залавянето на незаконната стока се стига, откакто сътрудници на ДАНС арестуват сина на Димитров – Стефан. В неговия мобилен телефон е открита фотография на мастербокс от същите цигари и фактура за 2,6 млн. $. Пак там е открита и местоположението на полуремаркето.

 

Спецченгета напомнят, че сходни паркинги постоянно се употребяват като депа на каналджии. Там, влезлите в България камиони с контрабандна стока, главно цигари и дрога, могат на мира да бъдат претрупани, надалеч от очите на управляващите.

Според строителните бумаги към паркинга на автомагистрала „ Тракия ” на Марин Димитров има бензиностанция, газстанция, мотел с десетки стаи за отмора и заведение за хранене. Милионите левове, нужни за градежа, би трябвало да се обезпечат от компания „ Ем джи ес пропърти “, на която упрекнатият за контрабанда на цигари Марин Димитров продава половината от имота.

 

Собственикът на „ Ем джи ес пропърти “, пловдивският предприемач Георги Стойчев, също не е инцидентен човек. Той е основател на приватизационния фонд „ Тракия “, изкупил със събраните бонови книжки десетки предприятия. Георги Стойчев дружно с сътрудникът си Георги Трифонов са и създатели на скандалната „ Тракия Банк “, купена след нейния банкрут през 1998 година от починалия Емил Кюлев.

Малко след договорката против Стойчев и Трифонов са повдигнати обвинявания, че са основали банката с кух капитал. Както постоянно става у нас, обвиняванията по този начин и не са потвърдени, а през днешния ден двамата някогашни към този момент банкери ръководят солидна бизнес империя.

Явно измежду ползите им са и тир паркингите в партньорство с обвинявания за контрабанда на цигари Марин Димитров.

 

Арабин ли е началник на схемата?

Арабин, а не Николай Николов – Паскал, е босът в сянка на разрушения контрабанден канал за цигари, за присъединяване в който са упрекнати ексшефката на организация „ Митници “ Петя Банкова, ченгето от Държавна сигурност Марин Димитров и синът му Стефан. Това разкриват спецченгета, осведомени с следствието.

По думите им, за това са наясно и криминалистите, работещи по случая, само че за разплитането на тази нишка никой не си дава доста напън. Намеци за това се чуха и по време на мярката за неотклонение против Петя Банкова и татко, и наследник Димитрови. От доказателствата на прокуратурата се разбра, че притежател на тира с цигари без бандерол, хванат след сигнал от ДАНС в Румъния, е чужденец. По-късно образци от същите цигари са открити и при арестите на Марин и Стефан Димитрови. Димитров-старши и Паскал са пътували в Румъния след камиона с контрабандната стока. Роля, която по-скоро подхожда на реализатори, а не на босове на незаконната скица.

 

Според клюки, тайнственият необут в сянка е Абдулазис Нух, който е остарял приятел на Паскал. Двамата са осветени от службите още през 1998 година, когато е разрушен първият им канал за импорт на контрабандни цигари. Още тогава арабинът е апетитен за основно настоящо лице в схемата. С негови пари се купуват цигарите в Кипър, а след това вносът става посредством компанията му „ Риго - 95 “. Паскал от своя страна отговарял за заплащанията към подкупените митничари.

 

Абдулазис Нух към този момент има българско поданство, а една от настоящите му компании му има предмет на активност външна търговия, комисиони, спедиционни и транспортни покупко-продажби. Фирма на сина му също върти внос-износ, а измежду сътрудниците на семейство Нух има и оперативно забавни лица от арабски генезис, настояват спецченгета.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Георги Стойчев Георги Трифонов Калин Стоянов Бойко Рашков иван татарчев Ерджан Рашид – Роко Марин Димитров – Ярата Николай Николов – Паскал Николай Сурков Лазар Базлянков Елисавета Пенчева агент Христов ИАРА Абдулазис Нух
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР