Оказва се, че Наполеон не е загубил само в битката

...
Оказва се, че Наполеон не е загубил само в битката
Коментари Харесай

Щури факти от историята, които не може да прочетете в учебниците!

Оказва се, че Наполеон не е изгубил единствено в борбата при Ватерло, а и една с глутница диви зайци. Ето най-щурите исторически обстоятелства, които няма по какъв начин да научите в учебно заведение.

335-годишната война

Официално най-дългата война в историята е сред Холандия и островите Сили, намиращи се югозападно от Англия. Конфликтът стартира през 1651 и продължава до… 1986 година. Най-интересно е, че по време на тази война няма нито една жертва.

38-минутната война

Официално най-кратката война в историята е сред Англия и остров Занзибар. Тя е траяла 38 минути. Започнала в 9.02 и приключила в 9.40 часа. Англичаните имали един ранен боец, само че занзибарците дали 500 жертви.

Айнщайн президент

Световният разум Алберт Айнщайн е можел да има напълно друга тенденция в живота си. През 1952 година държавното управление на Израел му предложило да стане втори президент на страната, само че ученият отказал.

Странно съвпадение

Джон Ф. Кенеди, Антъни Бърджис, Олдъс Хъксли и К.С. Луис са умрели в един и същи ден.

Неподозирани заложби

Бившият бащица на севернокорейския народ Ким Ир Сен с изключение на всесилен деспот и главнокомандващ на 4-та най-голяма войска в света е и създател на шест опери.

Най-зловещият телефон

 Котка

През 1929 година цветът на международната просвета – учените от университета в Принстън, сполучливо трансформирали жива котка във работещ телефон.

Всестранно развита личност

Роналд Рейгън с изключение на артист и президент е бил избавител в ученическите си години. В този си интервал той избавя 77 души от удавяне.

Стряскащ домакински любимец

Един от най-големите британски поети – лорд Байрон, до момента в който учел в колежа, имал за домакински любим същинска кафява мечка, която отглеждал в стаята си.

Неочаквана награда

 Бебета

През 1912 година най-голямото сиропиталище в Париж провежда лотария, с цел да събере пари за ремонт на покрива си. Наградите били…бебета.

Законите са основани, с цел да се нарушават

В Конституцията на Конфедерацията – отделилата се южна част на Съединени американски щати, искаща да се резервира робството, била неразрешена търговията с плебеи.

Кралски му работи

Прочутият британски крал Джордж I в действителност бил немец.

Подобаващо погребение

През 1838 година военачалник Антонио Лопес де Санта Ана (президент на Мексико) получил жестока рана на крайници. След несполучливо лекуване крайникът му бил ампутиран. Човекът на деня обаче наредил кракът му да бъде заровен с всички военни почести, полагащи се на главнокомандващ.

Косвени жертви

При първата бомбардировка на съдружниците над Берлин по време на Втората международна война имало единствено една жертва – слонът, живеещ в Берлинската зоологическа градина.

Плагиатство?

Арабските числа в действителност са измислени от индийците и възприети в Арабския халифат.

Древноегипетски екстри

Възглавниците в Древния Египет били правени от камък.

И в този момент за Наполеон и зайците

 Наполеон

След огромната си победа над Руската империя Наполеон взема решение да отпразнува към този момент необезпокояваната си надмощие в Европа с лов на зайци. Били хванати 3000 от животинките и напъхани в кафези, до момента в който се чакало да пристигна императорът да ги гони в горите към Версай. Нещо необичайно се случило.

След като били пуснати от клетките, зайците вместо да избягат, се спуснали към императора и свитата му. Нито виковете, нито гърмежите ги уплашили. Конят на Наполеон се уплашил и избягал дружно с императора от полесражението. Това е едно от дребното провали, които понесъл великият военачалник.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР